Син міністра внутрішніх справ Олександр Аваков останніми роками обзавівся коштовною нерухомістю у столиці: 4-поверховою офісною будівлею в урядовому кварталі та 7-поверховим готелем. Їхня ринкова вартість може сягати чверті мільярда гривень. Водночас сину міністра та його оточенню вони дісталися значно дешевше.

Про це йдеться у розслідуванні «Слідства.Інфо»: «Новий бізнес сина Авакова: Як колишній торговець рюкзаками вийшов на ринок столичної нерухомості».

Так, на початку 2019-го Олександр Аваков придбав 25% акцій готелю «Голосіївський». Ще 25% придбав давній друг міністра МВС Ігор Котвіцький. Цей готель розташований у 7-поверховій радянській будівлі площею понад 9 тисяч квадратних метрів неподалік Голосіївського парку. Перевагами готелю є низька ціна і близькість до метро.

Оскільки один з власників — Ігор Котвіцький — на момент придбання акцій готелю був народним депутатом, він задекларував вартість покупки: частка у 25% обійшлася йому у 250 тисяч гривень. Виходить, що весь готель коштував 1 мільйон гривень? Приблизно стільки коштує 1-кімнатна квартира у новобудові поблизу Голосіївського парку.

Втім, як ми довідалися, двома роками раніше акції цього готелю продали американській фірмі Eastern Securities Inc. за 111 мільйонів гривень, тобто у понад сто разів дорожче.

Раніше цим готелем володіли структури, пов’язані з відомою інвестиційною групою ІТТ і, зокрема, ексміністеркою фінансів Оксаною Маркаровою та її чоловіком Данилом Волинцем. Нині Маркарова є пані послом України в США. Її чоловік вийшов з ІТТ два з половиною роки тому.

Водночас, як ми з’ясували, американська фірма також тісно пов’язана зі згаданою інвестиційною групою. Слідчі поліції у 2018 році угледіли у продажі готелю можливе відмивання коштів. А невдовзі його співвласниками стали Ігор Котвіцький та Олександр Аваков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мережа антинаркотичних центрів, близька до заступника Авакова, може бути причетна до викрадення людей

Також ми виявили ще одну цінну будівлю у центрі Києва, яка нещодавно потрапила до рук Олександра Авакова. Йдеться про 4-поверховий офісний центр на вулиці Інститутській із власною закритою територією і паркінгом. В’їзд до цієї будівлі – через вулицю Банкову, яка веде до Офісу Президента. Її площа — понад 1600 квадратних метрів. За підрахунком рієлтора Ярослава Цуканова, така будівля може коштувати від 125 до 138 мільйонів гривень.

Власником офісного центру у червні 2019-го став інвестиційний фонд «Верона». Ще через місяць контролювати цей фонд почав Олександр Аваков. А наприкінці 2019-го він зробив внесок у статут “Верони” на суму 16,4 мільйона гривень. Тобто виглядає, що ця 4-поверхова будівля в урядовому кварталі столиці дісталася сину Авакова після внеску 16,4 мільйона гривень.

В компанії з управління активами, яка обслуговує фонд Авакова, переконують, що ціна була інша. Утім, не називають яка саме.

У будівлі на Інститутській також простежується незначний зв’язок з інвестгрупою ІТТ. Зокрема, бізнесмен на ім’я Назар Бенч, як ми з’ясували, мав стосунок до реконструкції згаданого офісного центру. Водночас він є співвласником фірми, яка донедавна називалася «ІТТ-нерухомість» і Бенч не приховував її пов’язаності з однойменною інвестиційною групою. Хоча нині він цей зв’язок заперечує.

Також примітно, що останню угоду з продажу офісного центру посвідчувала Оксана Данич. Програма «Схеми» називала її «родинним нотаріусом Маркарової». Невдовзі після цього продажу будівля опинилася у сина міністра Авакова.