Як колишній торговець рюкзаками вийшов на ринок столичної нерухомості.

Родина міністра внутрішніх справ стає гравцем на ринку комерційної нерухомості Києва. Після не надто успішної спроби зробити бізнес на продажі рюкзаків українським військовим, про 32-річного сина міністра Олександра Авакова не було чутно.

«Слідство.Інфо» виявило, що останніми роками Аваков-молодший обзавівся привабливою нерухомістю у столиці: 4-поверховою офісною будівлею в урядовому кварталі та 7-поверховим готелем. Коштували ці цінні об’єкти сину міністра та його бізнес-партнерам підозріло мало — ціна відрізняється від ринкової чи не удесятеро.

Цікаво, що і готель, і офісний центр раніше були пов’язані з бізнесовим оточенням нинішньої пані посол України у США Оксани Маркарової. Перехід будівель від колишніх власників до Авакова-молодшого дивним чином збігся у часі з інтересом слідчих Нацполіції до інвестиційної групи родини Маркарової.

ГОТЕЛЬ ЗА ЦІНОЮ КВАРТИРИ

Готель «Голосіївський» розташований у 7-поверховій радянській будівлі неподалік Голосіївського парку. На сайтах з бронювання житла його описують як «безпретензійний готель з рестораном». І справді — номери тут скромні, але й недорогі за столичними мірками — від 500 гривень за ніч. Можливо, тому його послугами часто користуються держструктури — селять великі групи спортсменів, акторів, учасників різноманітних конференцій. Низька ціна і близькість до метро забезпечують потік клієнтів, що робить цей бюджетний готель привабливим бізнес-активом.

Готель «Голосіївський», частка акцій якого належить сину Арсена Авакова

Готель «Голосіївський»

На початку 2019-го року Олександр Аваков придбав 25% акцій готелю «Голосіївський». Ще 25% придбав давній друг міністра МВС Ігор Котвіцький. Третім співвласником з найбільшою долею — 50% — згодом став Максим Косарьков. Його особа найменш відома, а перевірка статків Косарькова змусила нас засумніватися у тому, що він — реальний співвласник готелю. Найкоштовнішим майном Косарькова є автомобіль Daewoo Lanos 1999 року випуску та однокімнатна квартира у Гостомелі під Києвом. У коментарі «Слідству.Інфо» бізнес-партнер сина міністра зізнався, що гроші на купівлю готелю взяв у кредит, але суми кредиту не назвав.

Цю людину ми побачили й у іншій структурі, пов’язаній з родиною Авакових. Нещодавно Максим Косарьков став бенефіціарним власником інвестиційного фонду «Кепітал Нерухомість» зі статутним капіталом понад 200 мільйонів гривень, який обслуговує КУА «Кепітал Менеджмент». Клієнтами останньої є родина Авакових. На балансі цього фонду — з десяток земельних ділянок під Києвом.

Бізнес-партнер Авакова і власник Daewoo Lanos Максим Косарьков

Бізнес-партнер Авакова і власник Daewoo Lanos Максим Косарьков/ФОТО з Facebook-сторінки Косарькова

Та повернімося до «безпретензійного готелю». Оскільки один з власників — Ігор Котвіцький — на момент придбання акцій готелю був народним депутатом, він задекларував вартість покупки: частка у 25% обійшлася йому у 250 тисяч гривень. Виходить, що весь готель коштував 1 мільйон гривень? Приблизно стільки коштує 1-кімнатна квартира у новобудові поблизу Голосіївського парку.

«Слідство.Інфо» намагалося з’ясувати у Ігоря Котвіцького, чи дійсно його частка обійшлася йому в таку суму, а також за скільки свою частку придбав Аваков-молодший. Втім, він не відповів на наші повідомлення у месенджері.

Ця сума виглядає ще дивнішою, бо двома роками раніше американська компанія Eastern Securities Inc. купила акції готелю «Голосіївський» за 111 мільйонів гривень, тобто у понад сто разів дорожче. Що ж змусило іноземного інвестора продати 7-поверхову будівлю за ціною 1-кімнатної квартири?

Щоб розібратися у цьому, треба трохи зануритися в історію будівлі.

Зі середини 2000-х акціями готелю «Голосіївський» у різні часи володіли структури, пов’язані з Оксаною Маркаровою та її чоловіком Данилом Волинцем.

Данило Волинець та Оксана Маркарова

Данило Волинець та Оксана Маркарова / ФОТО з Facebook-сторінки Волинця

Оксана Маркарова та її чоловік понад десять років були власниками та керівниками ІТТ. Після Революції Гідності вона пішла на держслужбу – у 2018-2020 очолювала міністерство фінансів, а на початку 2021-го року президент Володимир Зеленський призначив Маркарову пані послом України у США. Тим часом інвестиційною групою, яка об’єднувала низку підприємств, займався її чоловік Данило Волинець.

Нагадаємо, він володів акціями готелю «Голосіївський», але у якийсь момент Волинець продав ці акції американській фірмі Eastern Securities Inc. Насправді ця фірма тісно пов’язана з інвестиційною групою ІТТ — спільно вони були акціонерами низки українських підприємств, а також їх пов’язував спільний менеджмент. Тобто Волинець продав акції готелю близькій до власного бізнесу фірмі за 111 мільйонів гривень.

Читайте також: «Моїх коштів у нього немає», — Аваков про $30 мільйонів, вивезені з України його бізнес-партнером

Як з’ясувалося, згадану суму ще у 2011 році американська фірма позичила банку «Акордбанк», в якому Волинець є акціонером. І, виходить, що ці кошти лежали в банку кілька років, аж поки не постало питання докапіталізації фінансової установи на вимогу Нацбанку. І ось тоді Данило Волинець обміняв акції готелю на цей борг, за рахунок якого і збільшив статутний капітал «Акордбанку». Таким чином банк вижив, а готель опинився у фірмі з орбіти інвестиційної компанії ІТТ.

Угода між Данилом Волинцем та Eastern Securities Inc. у 2018-му році привернула увагу слідчих поліції, які угледіли в цій операції можливе відмивання коштів. Співробітники Головного слідчого управління Нацполіції розслідували ймовірне зловживання службовим становищем працівниками Нацбанку. Мовляв, вони неналежно перевіряли кошти, якими здійснювалася докапіталізація банків. Стосувалося це провадження, зокрема, й «Акордбанку».

Ми виявили кілька судових ухвал Печерського райсуду Києва, в яких слідчий отримав доступ до деяких документів фірми Eastern Securities Inc. та готелю «Голосіївський». Тільки наразі  ці ухвали чомусь зникли з офіційного судового реєстру. На щастя, їхні копії збереглися в базах аналітичної системи YouControl. У суді нам пояснили, що відправили ухвали до Єдиного державного реєстру судових рішень, а подальша доля нібито не їхня відповідальність.

Згадані ухвали суду датовані 23 листопада 2018 року. А через два місяці після цього співвласниками готелю «Голосіївський» стали Ігор Котвіцький та Олександр Аваков. Виглядає, що вони купили цілий готель за ціною 1-кімнатної квартири. Чи можуть ці дві події бути пов’язаними?

Ігор Котвіцький та Арсен Аваков

Ігор Котвіцький та Арсен Аваков / ФОТО видання «Українська правда»

Акціонер «Акордбанку», колишній власник акцій готелю, Данило Волинець у телефонній розмові зі «Слідством.Інфо» заперечує цей зв’язок.

«Ніколи, нікого з моїх співробітників банку, ні мене… ніколи не викликали по цій кримінальній справі… В поліції не було до цього питань. Ні до мене, ні до посадових осіб банку», — запевняє Волинець. Він відмовився відповідати на інші питання журналіста та кинув слухавку.

На запит «Слідства.Інфо» щодо справи про зловживання, які, зокрема, стосуються й «Акордбанку», в Офісі Генпрокурора нам відповіли, що станом на сьогодні розслідування триває. У МВС на наш запит стосовно можливого конфлікту інтересів у справі з купівлею готелю «Голосіївський» на момент публікації матеріалу не відповіли.

ОФІС БІЛЯ ПРЕЗИДЕНТА

У процесі підготовки цього матеріалу ми також поспілкувалися з колишнім менеджером групи ІТТ Михайлом Логіновим. Він 12 років працював у компанії родини Оксани Маркарової і добре знає все, що у ній відбувалося. У розмові з журналістом «Слідства.Інфо» про готель «Голосіївський» Логінов зазначив: «Відповідально стверджую про відсутність не тільки тиску, а й будь-якої комунікації з правоохоронцями з даного питання».

Слід зазначити, що останні півтора року Михайло Логінов володіє компанією з управління активами (КУА) «Кепітал Менеджмент», яка керує активами родини міністра МВС Арсена Авакова. Вона обслуговує щонайменше три фонди, пов’язані з родиною Арсена Авакова. Перший — фонд «Кепітал Нерухомість», де бенефіціаром є Максим Косарьков, якого ми згадували як власника авто Daewoo Lanos та квартири у Гостомелі. Другий — «Форсайт Інвест», яким рік тому почала володіти Інна Авакова — дружина міністра внутрішніх справ. Третій фонд «Верона», про який — трохи згодом.

Хто керує компаніями, які належать родині Авакових

Та, схоже, від інвестиційної групи Маркарової родині Авакова дістався не лише готель та колишній топ-менеджмент. «Слідство.Інфо» виявило ще одну цінну будівлю у центрі Києва, яка нещодавно потрапила до рук Олександра Авакова. Її зв’язок з групою ІТТ менш очевидний, але є певні ознаки цього зв’язку.

Йдеться про 4-поверховий офісний центр на вулиці Інститутській із власною закритою територією і паркінгом. В’їзд до цієї будівлі — через вулицю Банкову, яка веде до Офісу Президента. З її вікон відкривається чудовий вид на будівлю Національного банку. Щоправда, чомусь цей цінний актив на 1600 квадратних метрів порожній — коли журналіст «Слідства.Інфо» подзвонив у двері офісного центру, ніхто не відкрив.

У червні 2019-го власником офісного центру став інвестиційний фонд «Верона». Ще через місяць контролювати цей фонд почав Олександр Аваков. А наприкінці 2019-го він зробив внесок у статут «Верони» на суму 16,4 мільйона гривень. Тобто виглядає, що ця 4-поверхова будівля в урядовому кварталі столиці дісталася сину Авакова після внеску 16,4 мільйона гривень.

Офісний центр на Інститутській, кінцевим власником якого є Аваков-молодший

Офісний центр на Інститутській, кінцевим власником якого є Аваков-молодший

На прохання «Слідства.Інфо» рієлтор Ярослав Цуканов прикинув, скільки може коштувати така будівля у центрі Києва. Він каже, що її вартість може коливатися в межах 125-138 мільйонів гривень. Тобто знову виходить, що син міністра став власником нерухомості за майже вдесятеро меншою ціною?

Михайло Логінов каже, що ціна була інша, але яка саме — не називає.

«Ваше припущення щодо купівлі будівлі на вулиці Інститутській за 16 мільйонів гривень не вірне. Приміщення купувалось за кошти фонду і балансова вартість купівлі не завжди співпадає з номінальною вартістю компаній, яка зазначається у відкритому реєстрі», — зауважив Логінов.

Він також заперечив зв’язок цієї будівлі з інвестиційною групою Маркарової, де він працював понад десять років. «Цей об’єкт не мав ніколи жодного стосунку до групи ІТТ чи до будь-кого з її власників», — каже він.

Читайте також: Аваков орендує офіс в урядовому кварталі у свого сина

Дійсно, всі сторони, з якими ми спілкувалися, заперечують цей зв’язок. Але є ознаки, що він таки може бути. Бізнесмен на ім’я Назар Бенч, як з’ясувало «Слідство.Інфо», мав стосунок до реконструкції офісного центру на Інститутській. Бенч — співвласник компанії «Майдан Плаза», яка володіє частиною Будинку профспілок на Хрещатику. Ще недавно «Майдан Плаза» називалася «ІТТ-нерухомість» і Бенч не приховував її пов’язаності з однойменною інвестиційною групою. Хоча нині він цей зв’язок заперечує.

«Мій взаємозв’язок з цією групою компаній полягав лише в тому, що я в 2015 році придбав у них одну із компаній. Я її придбав, але не перейменував. Вона належала мені. Я був її директором. Так, мене пов’язували з групою компаній, але до групи компаній ІТТ я не маю стосунку. І ті проєкти, які я веду, я веду абсолютно з ними не пов’язано і автономно», — запевняє Бенч.

Назар Бенч — співвласник компанії, яка донедавна називалася «ІТТ-нерухомість», причетний до реконструкції офісного центру на Інститутській

Назар Бенч співвласник компанії, яка донедавна називалася «ІТТ-нерухомість», причетний до реконструкції офісного центру на Інститутській

Важлива деталь — коли цю будівлю продавали у 2019-му році, угоду посвідчувала Оксана Данич. Програма «Схеми» називала її «родинним нотаріусом Маркарової». Невдовзі після цього продажу будівля опинилася у власності сина міністра Авакова.

Ми також намагалися отримати коментар Оксани Маркарової щодо цієї історії, втім, на наше повідомлення у месенджері вона не відповіла. Ми готові опублікувати її коментар, щойно його отримаємо.

Отже, виходить, що протягом останніх двох років 32-річний син міністра МВС, який раніше не був відомий як гравець ринку комерційної нерухомості, отримав два привабливих бізнес-активи у столиці за суттєво заниженою ціною. Ці активи колись були в орбіті компаній інвестгрупи, якою на певному етапі цікавилися слідчі поліції, і яка припинила своє існування на початку 2021-го року.