Пісочинська селищна рада, що на Харківщині, уклала угоду з компанією на будівництво сховища для місцевих школярів. Усього на будівництво виділили 45,2 млн грн. Журналісти «Слідства.Інфо» знайшли завищену вартість деяких товарів у договорі на 260 тис. грн. 

1 листопада 2023 року Пісочинська селищна рада Харківської області оголосила тендер на будівництво сховища у місцевому ліцеї. На ці роботи виділили з бюджету 45,2 млн грн.

Позмагатись за цей підряд прийшло дві компанії — ТОВ «ЮВМ-БУД» та ТОВ «БУДІВЕЛЬНО-МОНТАЖНЕ УПРАВЛІННЯ №460». У результаті торгів уклали договір з ТОВ «ЮВМ-БУД», бо воно запропонувало найменшу суму за свої послуги — 44,2 млн грн. Згідно з договором компанія має завершити будівництво до кінця 2024 року.

В укладеному договорі є локальний кошторис, де розписана вартість усіх робіт та матеріалів, які будуть використовувати під час будівництва. Під час аналізу цього документау журналісти «Слідства.Інфо» виявили завищену вартість ув декількох групах товарів.

Наприклад, у кошторисі зазначено, що підрядник купуватиме стіл-тумбу по 28,4 тис. грн за штуку. У інтернеті такі тумби можна знайти по 8,3 тис. грн. Усього планують закупити 5 штук. ТОВ «ЮВМ-БУД»  пропонує купити стелаж за 21,6 тис. грн, який коштує в магазинах 12 тис. грн.

Ще підрядник купуватиме три дерев’яні лави по 11,8 тис. грн за штуку, коли у інтернеті за ідентичні лавки просять вдвічі менше. У кошторисі задорогою є медична шафа. Підрядник купує її за  38 тис. грн, коли в магазинах вона коштує 21 тис. грн.

Усього журналістам «Слідства.Інфо» вдалося знайти фактів переплат у договорі на 260 тисяч гривень

Іван Тягнибок з тендерного комітету Пісочинської селищної ради пояснив, що під час проведення торгів учасникам пропонують кошторисну документацію без ціни і вони можуть туди вписати будь-яку вартість. Якщо у результаті торгів один з учасників пропонує за свої послуги найнижчу ціну, то з ним потрібно укласти договір навіть, якщо він купує дорогі стільці чи лави.

«Коли ми розпочинаємо будівництво будь-якого об’єкта, ми укладаємо договір з технічним наглядом. Саме він під час виконання робіт повинен перевіряти адекватність цін на ринку і заначених цін у договорі. Якщо технічний нагляд вирішить, що підрядник щось купує задорого, то ціну зменшать додатковою угодою», — розповідає Тягнибок.

Журналісти «Слідства.Інфа» передали тендерному комітету знайдені факти завищення вартості у договорі.

ТОВ «ЮВМ-БУД» не вперше завищує ціни на товари в кошторисній документації. Наприклад, у серпні цього року «Харківський антикорупційний центр» писав, що «ЮВМ-БУД» заклало в кошторис вартість вентилятора на рівні 77 500 гривень, хоча чотири різних інтернет-магазини зазначають ціну аналогічного вентилятора у 37 443 грн. Також у документації знайшли м’ясорубку за 40 тис. грн та овочерізку за 37 тис. грн.Тоді з компанією розірвали договір. 

Згідно з інформацією з системи YouControl, ТОВ «ЮВМ-БУД» з’явилась на ринку у 2019 році в Харкові. Компанію заснував Юрій Матющенко. Зараз бізнесом володіє та керує Максим Шульгін.

За час свого існування компанія підписала угод з держзамовниками на 419 млн грн.

Читайте також: «Іграшки» замість антидронових рушниць: на Київщині міська рада виділила понад 2 млн грн на несертифіковану зброю для військових