Фастівська міська рада закупить 5 несертифікованих антидронових рушниць «Спис компакт М» на 2 250 000 гривень, які не відповідають державним стандартам України, оскільки не були проведені їх випробування на полігоні. ОНОВЛЕНО (14 листопада): Після розмови з журналістами «Слідства.Інфо» посадовці відхилили пропозицію на закупівлю «Списів».

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

31 жовтня 2023 року виконавчий комітет Фастівської міської ради організував тендер на закупівлю антидронових рушниць «АНТИДРОН ПОРТАТИВНИЙ КВЕРТУС AD G-6» або еквіваленту на суму 2 757 500,00 грн.

За підряд прийшли позмагатись дві компанії — ТОВ «КВЕРТУС», яка є найбільшим вітчизняним виробником засобів радіоелектронної боротьби і розвідки, та ТОВ «Груп Інтрейд» зі статутним капіталом у 1000 гривень, основним видом діяльності «Неспеціалізована оптова торгівля» та нещодавно доданим КВЕДом 30.30 «Виробництво повітряних і космічних літальних апаратів, супутнього устатковання».

Відповідно до проведеного аукціону 8 листопада, ТОВ «КВЕРТУС» запропонувало до покупки вказаний в тендері «ANTIDRON KVSG-6» за 551 500 грн за одиницю, а ТОВ «Груп Інтрейд» представило еквівалент засобу з повністю ідентичними характеристиками та на 100 тис. грн дешевше — «Спис компакт М» (450 тис. грн за одиницю). Цікавим є факт, що жодних згадок та фото цього антидрону у відкритому доступі немає. 9 листопада компанія «Груп Інтрейд» визначена переможцем аукціону та очікує на оголошення відповідного рішення.

ANTIDRON KVSG-6 виробництва ТОВ «Квертус» / zmist.pl.ua

Журналісти «Слідства.Інфо» дослідили технічний паспорт та специфікацію рушниць і виявили, що виробляє пристрої новостворений ФОП Плющ Денис Валерійович, який відкрили 8 вересня 2023 року.

Через два тижні після заснування ФОП, Денис Плющ взяв участь у тендері Тячівської міськради Закарпатської області на закупівлю засобів радіоелектронного захисту, однак йому відмовили.

Після цього, підприємець двічі намагався отримати тендер на продаж своїх антидронових рушниць Новояворівській та Овруцькій міським радам. В усіх випадках ціни за «Списи» були нижчі за ціни конкурентів, втім міські ради відхиляли пропозиції через ненадання сертифікатів та будь-яких інших документів, що підтверджували б проходження антидронами випробувань.

Журналісти «Слідства.Інфо» звернулися до виробника «Списів» за коментарем. Технічний спеціаліст зазначив, що антидрони дійсно поки не мають сертифікатів, однак випробування на полігоні тривають. Також журналістам наголосили, що несертифіковані рушниці не постачають, а продають лише тим, хто звертається до підприємця — волонтери та благодійні фонди.

Окрім цього, техспеціаліст розповів, що «Спис компакт М» складається з китайських чипів. Чоловік  визнав, що під час перевірки антидронових рушниць на одному з заводів у Дніпрі було виявлено, що багато з них не відповідають заявленим характеристикам та не працюють належним чином.

Журналісти також  звернулися до Фастівської міської ради з проханням прокоментувати закупівлю «Списів», від яких вже тричі відмовлялися інші міськради. Там відповідальна за закупівлю Наталія Кондратович сказала, що в умовах тендерної документації не було зазначено про необхідність мати протоколи про проходження випробувань (антидрони KVSG-6 виробництва ТОВ «Квертус» їх мають, — ред.), тому чиновники не вбачають причин відмовлятися від закупівлі «Спис компакт М».

«Слідство.Інфо» звернулися до військових з підрозділів радіоелектронної боротьби, а також спеціалістів одного з оборонного комплексу з проханням проаналізувати характеристики запланованої закупівлі.

Як виявилося, про «Списи» раніше ніхто не чув. Фахівці зійшлись на думці, що такі рушниці зможуть «покласти» цивільні дрони, можливо, розвідувальні, але й ті, на гранично малих висотах.

«На вказану універсальну глушилку із китайськими модулями, я не покладався б», — зазначив оператор РЕБ, натякаючи на їх безкорисність у протистоянні, до прикладу, з ударними дронами-камікадзе як-от «Shahed 136» чи російським аналогом «Герань-2».

Профільний інженер одного з оборонних комплексів України наголошує на розмежуванні радіоелектронних засобів на цивільні та військові дрони та вказує, що такі закупівлі не повинні, по-перше, проводитися міськими радами, а, по-друге, мають чітко регламентуватися профільними установами, наприклад Міноборони.

Тому закупівлю спеціаліст називає «іграшкою для іграшок» (цивільний антидрон для цивільних дронів, — ред.) та вказує, що добрі наміри та водночас неосвіченість у питанні призвели до витрати коштів, які можна було б використати з більшою користю.

ОНОВЛЕНО (14 листопада): Після розмови з журналістами «Слідства.Інфо» Фастівська міська рада відмовилась від закупівлі 5 несертифікованих антидронових рушниць «Спис компакт М» на 2 250 000 гривень.

Читайте також: У Кривому Розі підприємець вкрав з держбюджету понад 350 тис. грн, але суд закрив справу, — правоохоронці