Пізнього грудневого вечора патрульні почали переслідувати Mercedes, який не зупинився на вимогу поліцейських. Тікаючи, автомобіль ледь не “підрізав” машину правоохоронців. Зупинити втікача вдалося лише поблизу його елітного помешкання в центрі Києва. За кермом коштовного авто, за версією поліції, був столичний суддя Костянтин Бабенко, який працює у Шостому апеляційному адмінсуді. 

Під час спілкування з правоохоронцями Бабенко поводився зухвало і вимагав  відпустити його додому, посилаючись на суддівський імунітет. Відтак — правоохоронці склали протокол на посадовця. Утім, уже через півтора місяця його колега з Печерського суду закрив справу. 

“Слідство.Інфо” з власних джерел отримало відео з вечора погоні. На записі суддя виглядає сильно напідпитку. Що відбувалося під час затримання можна побачити в новому блозі “Таємниці Слідства” Марії Горбань. 

Подія сталася 7 грудня 2019 року. За версією правоохоронців, Костянтин Бабенко порушив дорожні правила під час руху на повороті. На вимогу патрульних суддя не зупинився і надалі намагався втекти від них. Згодом, коли його спіймали, виявилося, що він нетверезий. У протоколі затримання також вказано, що машина Бабенка ледь не вдарила автівку поліцейських.

“Слідство.Інфо” отримало з власних джерел відео спілкування Костянтина Бабенка з патрульними. Ми побачили, що суддя намагався відштовхнути правоохоронців, стверджував, що його треба “відпустити додому” і наполягав, що патрульні не мають права його затримувати. Як аргумент Бабенко наводив твердження про те, що він суддя і має недоторканність. На прохання патрульних посвідчити свою особу Бабенко відреагував досить бурхливо: “Та хоч я вб’ю когось зараз, не маєте права! Потім встановлюйте! (посвідчення судді — РЕД.)”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головою Шевченківського суду обрали суддю, який відпускав “тітушок” з Антимайдану

Проходити тест на рівень алкоголю в крові суддя відмовився. На записі видно, що невдовзі на місце події також прибув адвокат Бабенка Сергій Короєд, який теж виглядав нетверезим. Він не зміг показати договір про співпрацю із суддею та просив відпустити його, посилаючись на суддівський імунітет.

Експерт, який донедавно відстежував якість роботи суддів, адвокат Віталій Титич пояснив, що суддів справді можуть затримати лише за згодою дисциплінарного органу Вищої ради правосуддя. “Виняток з цього лише відразу або в процесі вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину (наприклад, убивства, нанесення важких тілесних ушкоджень тощо, РЕД.). Якщо це адміністративне правопорушення, то правоохоронці мають зафіксувати його і скласти протокол”, — підкреслив він. 

Суддя Бабенко не захотів “Слідству.Інфо” коментувати справу із втечею від правоохоронців. Водночас суддя Печерського райсуду Києва Світлана Смик нещодавно постановила закрити провадження щодо свого колеги їй забракло доказів, що за кермом був саме він. Сам посадовець не з’явився на судове засідання, але надав письмові свідчення. У них чоловік повідомив, що за кермом був не він, а поліція не мала права його перевіряти. Цікаво, що 16 січня, коли відбулося засідання, один із помічників судді Смик повідомив журналістці “Слідства.Інфо”, що суд перенесуть через неявку Бабенка. Правоохоронці також не були присутні на суді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суддів, які скасували націоналізацію “ПриватБанку”, не притягатимуть до відповідальності

Світлана Смик зараз працює заступницею голови скандально відомого Печерського райсуду столиці. Громадські активісти, які моніторять роботу суддів, нерідко наголошували на тому, що вона ухвалює сумнівні рішення. Зокрема, як зазначає “Чесно”, Смик повертала обвинувальний акт прокурору ГПУ щодо суддів Солом’янського суду, яких звинувачували в отриманні більше п’яти тисяч доларів хабаря. Також у 2017 році вона зняла арешт з нафтопродуктів, які були речовим доказом в справі щодо соратника Януковича бізнесмена Сергія Курченка. 

“Слідство.Інфо” отримало з власних джерел зображення з вуличних камер відеоспостереження. У той день за кермом автівки Mercedes, згаданої правоохоронцями у протоколі, видно чоловіка, зовні схожого на суддю Костянтина Бабенка. Чи був долучений цей запис правоохоронців до справи, у постанові судді Смик нічого не вказано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Убивство дитини: адвокат Соболєва пов’язує підозрюваного у злочині із суддею Ємельяновим

Раніше “Слідство.Інфо” вже писало про те, що в будинку, де врешті вдалося зупинити Костянтина Бабенка, має квартиру його старша донька. Площа житла — понад 200 квадратних метрів. Схожі квартири зараз продають за майже 900 тисяч доларів. Нерухомість придбали у 2012-му році, коли його дочці було лише 16 років. У своїй останній декларації суддя вказав, що користується цим майном. Також сім’я задекларувала ще дві квартири, три будинки та більше 10-ти земельних ділянок. 

Бабенко — не єдиний суддя, якого зупиняли патрульні поліцейські. Минулого року ми вже розповідали про пригоди судді Окружного адміністративного суду Одеси Дмитра Запорожана. У січні 2019-го він на незадекларованому Mercedes ML250 врізався в чужу автівку та не поніс за це жодної відповідальності. При зустрічі Запорожан облаяв правоохоронців та заявив, що він “цар і бог”.

Так само уникнув покарання і суддя Києво-Святошинского райсуду Київської області Дмитро Усатов. Два роки тому він виїхав на зустрічну смугу та зіштовхнувся з іншим автомобілем, водія якого госпіталізували з травмами. Правоохоронці, які прибули на місце ДТП, з’ясували, що в крові судді було півтора проміле алкоголю, що в сім разів перевищує норму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що відомо про суддів, які звільнили ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах Майдану