Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя відмовилася відкрити дисциплінарну справу щодо трьох суддів скандального Окружного адмінсуду Києва, які навесні 2019-го визнали незаконною націоналізацію “ПриватБанку”.

Про це повідомляє “Центр протидії корупції”.

Скаргу на суддів подав Національний банк України.

Ідеться про суддів Качура Ігоря Анатолійовича, Келеберду Володимира Івановича, Амельохіна Віталія В’ячеславовича. Про них раніше розповідало “Слідство.Інфо”. Зокрема, у 2015 році Качур називав війну на Сході України “громадянською” та погрожував помстою за Майдан. Келеберда, імовірно, фіктивно розлучався з дружиною, щоб приховати численні статки. Амельохін приватизував службову квартиру.

Нагадаємо, 18 квітня 2019 року колегія Окружного адміністративного суду Києва визнала незаконною націоналізацію “ПриватБанку”. Позов про визнання рішення незаконним подав колишній співвласник банку  Ігор Коломойський. Того ж дня п’ятий президент Петро Порошенко на засіданні Ради національної безпеки та оборони попросив керівництво СБУ та ГПУ оцінити, чи є підстави для порушення кримінального провадження проти суддів “за неправосудне рішення” .

Невдовзі судді Качур, Келеберда та Амельохін поскаржилися на тиск з боку держави та звернулися до Вищої ради правосуддя з повідомленням про втручання в їхню діяльність.

Як раніше з’ясували журналісти OCCRP, перед націоналізацією Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов імовірно вивели 5,5 мільярдів доларів з ПриватБанку через дочірню компанію, зареєстровану на Кіпрі. Виведені кошти фактично дорівнюють 5% ВВП України.