Підозрюваний в організації замаху на депутата Київської облради Вячеслава Соболєва Юсуп Абуєв може бути пов’язаний зі скандальним суддею Вищого господарського суду Артуром Ємельяновим, вважає представник потерпілих. Унаслідок замаху на Соболєва загинув трирічний син депутата.

Про це під час пресконференції сім’ї депутата заявив їхній адвокат Єгор Бодров 15 січня. Він вважає, що зв’язок судді із підозрюваним простежується через націоналістичну організацію “Традиція і порядок”

Як заявив адвокат депутата, Абуєв, якому всередині грудня минулого року прокуратура оголосила підозру в організації вбивства, до літа минулого року був членом націоналістичної організації “Традиція і порядок”. Про це сам Абуєв писав на своїй Facebook-сторінці, яку він веде під псевдонімом Азраіл Гіхінський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Убивство дитини депутата: що об’єднує людей, яких назвав Соболєв

Адвокат пригадав інцидент трирічної давнини між тодішнім головою Вищої ради правосуддя (ВРП) Ігорем Бенедисюком та організацією “Традиція і порядок” та припустив, що до нього може бути причетний Ємельянов. ВРП має повноваження призначати і звільняти суддів. У 2017 році очільник ради Бенедисюк заявляв про напад на нього членів цієї організації. Він пов’язував це зі своєю професійною діяльністю, а саме — із відстороненням судді Ємельянова та звільненням двох інших судів, а також наданням згоди на арешт суддів.

“Для нас дуже простий зв’язок між Абуєвим та тією структурою. А якщо пан Бенедисюк зазначає, що саме цю структуру винайняв пан Ємельянов, то, можливо, є якийсь встановлений зв’язок, який можна прослідкувати, відпрацювавши цей напрямок між структурою “Традиція та порядок”, а також Ємельяновим”, — заявив адвокат Соболєва.

Також адвокат розповів, що є інше кримінальне провадження щодо злочинних дій, таких як вимагання, в якому фігурує група осіб на чолі з Абуєвим. За словами адвоката, — це якраз ті люди, які свого часу відокремились від організації “Традиція і порядок”.

Крім того, Бодров зауважив, що підозрюваний у вбивстві дитини Андрій Лаврега, який, за версією слідства був снайпером, брав участь у спільних акціях з організацією “Традиція і порядок”.

“Лаврега спільно з цією організацією також, за нашою інформацією, брав участь навіть у їх акціях непокори. І комунікатори між Абуєвим та Лаврегою були, знову ж таки, пов’язані з цією громадською організацією”, — додав адвокат Соболєвих.

З кінця листопада 2019 року Юсуп Абуєв перебуває в розшуку українських правоохоронців у справі про вимагання. Утім, за словами адвоката Бодрова, Абуєва досі не оголосили в міжнародний розшук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Авто, у якому розстріляли дитину, належить фігуранту розслідування з фінансування тероризму

Зауважимо, що ще задовго до вбивства сина Соболєв звинувачував Ємельянова у рейдерстві його нерухомості та бізнесу, а після злочину назвав прізвище судді серед осіб, яких закликав пройти поліграф.

Як раніше з’ясувало “Слідство.Інфо”, більшість з людей, яких назвав депутат після вбивства дитини, пов’язує донецький бізнес, а саме мережа супермаркетів “Обжора”, частина якої залишилася на окупованій території Донбасу