Аудитори виявили порушення під час закупівлі Києвом чотирьохсот камер для розпізнавання людей з температурою і зобов’язали розірвати договір на суму близько 65 мільйонів гривень.

Як з’ясувало “Слідство.Інфо”, висновок Північного офісу Держаудитслужби опублікували на порталі публічних закупівель Prozorro 7 квітня. Перевірку законності проведення тендеру провели після публікацїі нашої редакції про закупівлю цього обладнання.  

Аудитори виявили, що торги відбулися раніше ніж за 48 годин з моменту оприлюднення інформації про них, чим порушили декілька пунктів затвердженого Кабінетом міністрів порядку. Врешті замовника зобов’язали розірвати договір і прозвітувати про це упродовж п’яти робочих днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Київ закупив камери для розпізнавання людей з температурою — дані передаватимуть поліції

Як ми повідомляли раніше, підставою для перевірки стало виявлення автоматичною системою моніторингу ознак порушень закону у цій закупівлі. Зокрема аудитори попередньо зауважили, що замовник уклав договір з постачальником без конкурсу. Хоча відповідно до закону, якщо вартість товарів або послуг перевищує 200 тисяч гривень, то потрібно проводити аукціон. Утім, у висновку аудитслужба не вказала цей критерій як порушення.

Договір на закупівлю камер, відповідно до оголошення на Prozorro,  уклали в межах боротьби з COVID-19. Як зазначають аналітики Prozorro, нині в Україні діє так званий “антикоронавірусний” закон, який дозволяє закуповувати без конкурсу визначений перелік товарів та послуг для протидії COVID-19. Утім, камери для розпізнавання людей з температурою до цього переліку не входять.

Раніше “Слідство.Інфо” розповідало, що комунальне підприємство “Інформатика” без конкурсу замовило компанії “Інтевро” відеокамери марки Hikvision так званого “термального скринінгу”. Відповідно до угоди, вартість одного такого пристрою — 125 тисяч гривень без ПДВ. Усі камери повинні були встановити впродовж 17-25 квітня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Україна придбала 27 тисяч тестів на виявлення коронавірусу — офіційні закупівлі

Керівник департаменту інформаційно-комунікаційних технологій Київської міської держадміністрації Юрій Назаров повідомляв, що дані з камер будуть надходити, зокрема, до представників Національної поліції, що дасть можливість правоохоронцям фіксувати порушення киянами режиму самоізоляції.

Журналісти виявили, що фірма “Інтевро” вперше отримала таке велике замовлення на публічних закупівлях. За попередні три роки з нею уклали низку незначних договорів на загальну суму трохи більше одного мільйона гривень. За декілька днів перед підписанням угоди у компанії змінився власник і керівник. Ним став Володимир Добровольський. Раніше він був співвласником холдингу Unitrade Group, до якого входили декілька мереж магазинів електроніки. Понад десять років тому навколо цього бізнесу виник корпоративний конфлікт. До холдингу входила, зокрема, мережа супермаркетів електроніки “Сіті’ком”, щодо якої у 2011 році почали процедуру банкротства.

Як раніше розповідало “Слідство.Інфо”, Держаудитслужба виявила, що Національна академія наук України (НАНУ) впродовж майже чотирьох років неефективно витратила або втратила більше 809 мільйонів гривень. За цей період їй виділили майже 11 мільярдів гривень з державного бюджету.