Дочірня компанія китайського сільськогосподарського бізнесу COFCO International Romania імпортувала зерно через українські фірми, які знаходяться під слідством. Імпортом «чорного зерна» з України займалися також румунські дочірні компанії двох інших великих міжнародних трейдерів — Viterra (раніше відома як Glencore Agriculture) і Ameropa Holding. Журналісти з України та Румунії з’ясували, що за сім місяців повномасштабної війни Україна не отримувала податки з фірм, які продавали зерно у ЄС. 

Про це йдеться у матеріалі «Українське зерно експортують через фірми-прокладки, які не платять податки під час війни».

Україна розслідує діяльність сотень компаній, багато з яких були створені після того, як російське повномасштабне вторгнення перекроїло зерновий ринок. Це пов’язано з тим, що компанії нібито не змогли належно задокументувати свою торгівлю українським зерном або не сплатили з неї податки.

Журналісти з України та Румунії порівняли митні дані зі списком українських компаній, звинувачених в експорті «чорного зерна» та несплаті податків державі, з іменами кількох відомих румунських, чеських та угорських імпортерів, а також з кількома офшорними компаніями, які імпортують українське зерно. 

Деякі з компаній ЄС, які імпортували це зерно з України, викликають серйозні запитання — котрісь з них були закриті угорською владою, але продовжували торгівлю. Також журналісти встановили, що деякі фірми були записані на підставних власників.  

Нардеп Мар’ян Заблоцький, який чотири роки тому розпочав власне розслідування зернового ринку, заявив журналістам OCCRP та RISE Project (румунський член OCCRP), що за нинішніми підпільними угодами стоять великі міжнародні трейдери. За його словами, найкращий спосіб зупинити їх — це спробувати накласти на них штрафи за межами України.

«Як показала практика ганятися по Україні за цим дуже важко з тією правоохоронною системою, яка у нас є, і з тією корупцією, яка у нас є», — сказав він.

Журналісти виявили, що COFCO International Romania, дочірня компанія китайського багатонаціонального сільськогосподарського бізнесу COFCO International, була однією з фірм, яка імпортувала зерно через українські компанії, які знаходяться під слідством.

COFCO International — найбільша державна продовольча та сільськогосподарська компанія Китаю. У 2021 році вона обробила понад 130 мільйонів тонн супутніх товарів з уторгуванням 48 мільярдів доларів. У компанії працює понад 11 000 співробітників у 37 країнах світу.

Румунська дочірня компанія COFCO імпортувала насіння соняшнику в Румунію через «Талстактив» на суму 2,3 мільйона доларів, заплативши лише $0,40 за кілограм у травні 2022 року, коли ціна на міжнародних зернових біржах становила $0,67 за кілограм.

Загалом, за сім місяців з лютого по вересень 2022-го COFCO International Romania імпортувала в Румунію зерна на суму понад 145 мільярдів доларів. З цієї суми близько 145 500 тонн зерна вартістю майже 37 мільйонів доларів надійшло через українські компанії, які зараз перебувають під слідством.

З них найбільшим постачальником COFCO International Romania, який експортував зерна на суму понад 12 мільйонів доларів, є одеська компанія «Грінпрайм». Принаймні для деяких поставок закупівельна ціна була значно нижчою за звичайну: у серпні та вересні 2022 року «Грінпрайм» експортувала ріпак для COFCO International Romania по $0,38 за кілограм, порівняно з $0,64 на міжнародному ринку.

Грінпрайм, заснована у травні 2021 року, також здійснювала поставки румунській фірмі Hercules, яка контролюється сином Георге Бунеа Станку, колишнього голови ради повіту Браїла (Румунія). Бунеа Станку був засуджений до трьох років позбавлення волі за зловживання службовим становищем і причетність до неналежного фінансування політичної кампанії. Грінпрайм також експортувала зерно Bunge Romania, місцевій дочірній компанії американського агропромислового гіганта.

COFCO International Romania не відповіла на запити про коментарі. Її материнська компанія, COFCO International, заявила, що румунська дочірня компанія «не має жодних записів і не укладала жодних угод з компаніями, які ви перерахували. Ми наполегливо рекомендуємо вам поставити під сумнів джерела і записи, які ви використовували для визначення тверджень, викладених у вашому листі, які не відповідають дійсності».

Журналісти надіслали лист до компанії, у якому зазначили, що усі висновки зроблені на основі зведених митних даних. Представники COFCO International відповіли, що їхня попередня заява «залишається чинною», а також поставили під сумнів, чи дані стосуються «продавців» або «вантажовідправників», не уточнюючи подальших подробиць.

Дані ImportGenius, які використовують журналісти, вказують на експортера або «вантажовідправника» кожної партії зерна, але це не обов’язково означає прямі ділові відносини з одержувачем.

Зерно на суму майже 37 мільйонів доларів було імпортоване компанією COFCO International Румунія через підозрілі українські компанії / Edin Pasovic

Румунські дочірні компанії двох інших великих міжнародних трейдерів — Viterra (раніше відома як Glencore Agriculture) і Ameropa Holding — також імпортували зерно через сумнівні українські фірми.

Три дочірні компанії Viterra імпортували зерна на суму 9,3 мільйона доларів через сумнівні українські фірми. У 2022 році Viterra Rotterdam імпортувала соєві боби та соняшникову олію через компанію «Талстактив», одного з головних підозрілих українських порушників, на суму 3,5 мільйони доларів.

Viterra Romania за той самий період імпортувала зерна та насіння соняшнику через українські компанії на суму 4,4 мільйона доларів. А Viterra Hungary імпортувала насіння соняшнику на суму 1,4 мільйона доларів через іншу українську компанію, яка зараз перебуває під слідством.

У відповідь на запит журналістів Viterra заявила, що «провела ретельну внутрішню перевірку і може підтвердити, що, наскільки нам відомо, у нас немає записів про будь-які прямі ділові відносини з будь-якою третьою стороною, згаданою у вашому запиті». Фірма додала, що «дотримується політики нульової толерантності до незаконних або корупційних ділових практик будь-якого виду».

«В усіх сферах нашої діяльності Viterra має комплексну політику та процедури, які гарантують, що всі контрагенти, з якими ми працюємо, не мають історії корупційної діяльності, включаючи, але не обмежуючись ухиленням від сплати податків», — додали у Viterra. Компанія не відповіла на уточнювальний запит журналістів.

Тим часом з липня по вересень 2022 року Bunge Romania імпортувала зерна на суму 5,6 мільйона доларів через сумнівні українські компанії, у тому числі «Грінпрайм», згідно з митними документами, які бачили журналісти. Близько 1,5 мільйони доларів з цієї суми було імпортовано у компанії «Претсет», чиє свідоцтво платника ПДВ було анульовано українською владою. Bunge не відповіла на запити про коментарі.

Румунська дочірня компанія Ameropa Holding імпортувала зерна на суму близько 1,7 мільйона доларів у Румунію через компанії, звинувачені у порушеннях. Компанія не відповіла на запити про коментарі.

Читайте також: Українське зерно зберігалося в терміналах підсанкційного російського бізнесмена