3 квітня у Вищому антикорупційному суді обирали запобіжний захід посадовцю СБУ Артему Шилу, якого підозрюють в організації корупційної схеми в «Укрзалізниці». За даними слідства, він допоміг компанії перемогти на закупівлі трансформаторів, направивши лист, що компанія-конкурентка має російський слід. Компанія-виробник та компанії-постачальники трансформаторів також мають зв’язки з Росією та Білоруссю, однак Шило проігнорував це. 

Про це повідомляє «Слідство.Інфо». 

2 квітня 2024 року НАБУ та САП повідомили про викриття організованої групи на чолі з колишнім радником Офісу Президента України. Йдеться про колишнього начальника Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ Артема Шила. За інформацією «Слідства.Інфо», Шило працює радником очільника СБУ Василя Малюка

Наступного дня Шилу повідомили про підозру в заволодінні майже 95 млн грн філії «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця».

За даними слідства, у 2022 році керівник групи через підконтрольних службовців «Укрзалізниці» забезпечив обрання наперед визначеної компанії постачальником силових трансформаторів. Постачання трансформаторів відбувалося за завищеною вартістю. Інших учасників із дешевшими пропозиціями відхиляли, використавши лист «Щодо загроз державній безпеці».

У НАБУ зазначили, що компанію-переможницю контролює громадянин Республіки Білорусь, який має зв’язки з РФ, однак це проігнорували під час закупівлі.

«Цей «переможець» через зареєстровану в Болгарії контрольовану фірму-прокладку закупив трансформатори у виробника в Узбекистані та перепродав їх «Укрзалізниці» за збільшеною майже вдвічі ціною», — пишуть правоохоронці.

Ввечері 3 квітня відбувся суд, де Артему Шилу обирали запобіжний захід.

Засідання хотіли закрити, бо цього просив листом голова СБУ Василь Малюк. У листі йшлося про таємні зв’язки та дії Шила, розголошення яких може нашкодити СБУ та нести загрозу для життя підозрюваному. 

Прокуратура була проти закритого розгляду справи. Зрештою суддя відмовила у клопотанні захисту Шила.

На засіданні розкрили деталі справи. Наприклад, договір на постачання трансформаторів уклали з ТОВ «Узелектро» і, як каже прокурор в суді, саме у них з’явилась ідея заробити на цьому. Разом з цим очільники  компанії знали, що без узгодження дій з організованою групою під керівництвом Шила, вони не зможуть провернути свою схему.

Шило у цій схемі допомагав ТОВ «Узелектро». Він надіслав лист до «Укрзалізниці», де вказав, що, нібито у іншої компанії-конкурентки на закупівлі є російський слід і її пропозицію треба відхилити.

Попри це, Шило закрив очі на цей же слід у ТОВ «Узелектро», з якою уклали угоду на постачання трансформаторів. Завод-виробник трансформаторів входить до російського консорціуму, а керівник заводу відвідує Росію. На додачу до цього, кінцевий бенефіціар компаній, які постачали ці трансформатори, є громадянином Білорусі. Він виїхав з території України через проведення слідства. 

Націнка на постачанні трансформаторів склала 52%. Фігурантам вдалося заволодіти лише частиною — 94 млн грн, ще частина грошей арештована на рахунках «Узелектро». Угода щодо постачання трансформаторів ще не виконана повністю.

У процесі реалізації корупційної схеми Шило дистанціював від схеми, але усі її учасники знали, що Шило всім керує.

Слідчі встановили як Шило міг відмити зароблені кошти. Він купив дві квартири у Києві, які разом коштували не менше 18 млн грн. Шило їх купив за значно нижчою ціною. 

На думку прокуратури, Шило може вчиняти інші злочини. Наприклад, інші співучасники злочинів у середині 2022 року говорили про те, що Шилу «Укрзалізниця» більше не цікава, а його цікавить оборонна сфера.

Також у телефоні підозрюваного знайшли ухвалу слідчого судді ВАКС про надання дозволу на обшук у кримінальному провадженні.

Адвокати Шила казали, що усі листи щодо учасників тендеру готували його підлеглі. Також, за словами захисників, Шило має позитивну службову характеристику від СБУ, а двоє Героїв України хочуть взяти його на поруки. 

Суд винесе своє рішення щодо запобіжного заходу Шилу 4 квітня 2024 року. Судді треба дослідити додаткові документи. 

Читайте також: «Підозра в шабат… Можливо це просто випадковість»: Коломойський програв апеляцію про зменшення застави