У Міністерстві внутрішніх справ припускають, що підозрюваних у вбивстві журналіста Павла Шеремета могли «підштовхнути» до вчинення злочину задля «збудження соціально-політичної ситуації в країні». Як приклад їм, вважають у відомстві, могла слугувати вбивство журналіста Георгія Ґонґадзе.

Про це сказав заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко в інтерв’ю «РБК-Україна».

«Версія викладена в матеріалах справи — збудження соціально-політичної ситуації в країні. Ті, хто це задумав, дивилися: була справа Гонгадзе, до цього була причетна міліція, це призвело до акцій “Україна без Кучми” і до зміни геополітичного вектора країни», — розповів Геращенко.

За словами заступника міністра Авакова, злочин вчинили з патріотичних мотивів. Також він зазначив, що ймовірних виконавців надихнули «куратори».

«Ми вважаємо, що ці люди є виконавцями, яких надихнули їхні куратори. Моя особиста думка – цей злочин було скоєно з патріотичних мотивів. Людям часто вносять у голову думку: це ворог, його треба ліквідувати, тому що він ворог. […] У нас є десятки різних версій, у яких вивчаються різні люди — і публічні, і непублічні. Поки що впевнено можна сказати, що є троє підозрюваних», — сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підозрювана у вбивстві Шеремета після вибуху шукала в інтернеті «Шеремет Павло Григорович»

Також, за словами Геращенка, вбивство Павла Шеремета готувалося дуже ретельно, тому ця справа є «однією з найскладніших в історії України».

«Всі були без телефонів, обличчя ховали, бо була проведена розвідка маршруту, ходили пішки, шляхи відходу були продумані так, що ця пара вийшла і пішла в нікуди, не сіла в машину або метро і так далі», — зазначив він.

У Міністерстві внутрішніх справ також зазначили, що на підтвердження версії слідства щодо ймовірної причетності Антоненка, Кузьменко і Дугарь начебто є чимало непрямих доказів. Саме тому їм було оголошено підозру.

«Коли один збіг, два, п’ять — це одна справа. Але коли таких збігів багато десятків, то тоді це наводить на думку, що є достатньо підстав висунути підозри», — сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навіщо поліція змінила маршрут підозрюваних у справі Шеремета

Нагадаємо, офіційне слідство звинувачує музиканта Андрія Антоненка, також відомого як Riffmaster, у організації вбивства. Лікарку Юлію Кузьменко підозрюють у закладанні та приведенні в дію вибухівки, а військова медсестра Яна Дугарь за кілька днів до вбивства, нібито, фотографувала відеокамери біля будинку Павла Шеремета. Ці звинувачення прозвучали 12 грудня минулого року під час прес-конференції очільника МВС Арсена Авакова. Від наступного дня й донині Андрій Антоненко та Юлія Кузьменко перебувають під вартою.

На початку червня у Нацполіції повідомили про завершення слідства та відкриття для ознайомлення 38 томів матеріалів досудового розслідування щодо фігурантів у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь.

Раніше про завершення досудового розслідування щодо вбивства Шеремета повідомляли також адвокати підозрюваних Кузьменко та Дугарь. Ще 22 травня, за словами адвокатів, фігурантам та їхнім захисникам мали надати матеріали справи для ознайомлення.

Нещодавно «Слідство.Інфо» розповідало, що поліція вже невдовзі має завершити досудове розслідування та передати справу до суду. За інформацією журналістів, правоохоронці отримали «наказ згори» щодо швидкого завершення розслідування. Втім, не всі слідчі вважають докази, зібрані за останні місяці, переконливими.

Також «Слідством.Інфо» було виявлено, що слідчі змінили маршрут підозрюваних — так, щоб він краще пасував до офіційної версії слідства.

Відомого журналіста Павла Шеремета було вбито у центрі Києва 20 липня 2016 року. Хоч справу брали на особистий контроль найвищі посадовці країни, її досі не розкрито, а до офіційного слідства і в громадськості, і в журналістів не бракує питань. «Слідство.Інфо» були на місці події із перших годин після вбивства Павла. Результатом зусиль редакції із встановлення обставин вбивства до найдрібніших деталей став документальний фільм «Вбивство Павла».