У Національній поліції повідомили про офіційне завершення слідства та відкриття для ознайомлення 38 томів матеріалів досудового розслідування щодо фігурантів у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь.

Про це повідомив слідчий у справі Василь Берко, передає пресслужба відомства.

«Досудове розслідування за фактом умисного вбивства Павла Шеремета тривало 1402 дні. Матеріали провадження налічують понад дві сотні томів: 38 томів — стосовно трьох підозрюваних, більш ніж 200 — щодо встановлення інших фігурантів, організаторів та замовників цього злочину», — повідомив він.

За словами слідчого, досудове розслідування тривало понад 1400 днів. За цей час правоохоронці опрацювали майже 20 тисяч годин відеозаписів, допитали понад три тисячі людей, опрацювали близько 44 тисяч абонентських номерів та призначили понад сотню комплексних експертиз, запевняє Берко.

Як пояснили у відомстві, оскільки процесуальний керівник у кримінальному провадженні виділив матеріали досудового розслідування стосовно підозрюваних — Антоненка, Кузьменко та Дугарь — в окреме провадження, матеріали щодо них вирішено передати підозрюваним для ознайомлення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підозрювана у вбивстві Шеремета після вибуху шукала в інтернеті «Шеремет Павло Григорович»

«На цей час підготовлено копії усіх матеріалів досудового розслідування підозрюваним і їх захисникам у кримінальному провадженні. Адвокати можуть ознайомитися із ними в робочі дні», — сказав Берко.

Раніше про завершення досудового розслідування щодо вбивства Шеремета повідомляли також адвокати підозрюваних Кузьменко та Дугарь. Ще 22 травня, за словами адвокатів, фігурантам та їхнім захисникам мали надати матеріали справи для ознайомлення.

Нещодавно «Слідство.Інфо» розповідало, що поліція вже невдовзі має завершити досудове розслідування та передати справу до суду. За інформацією журналістів, правоохоронці отримали «наказ згори» щодо швидкого завершення розслідування. Втім, не всі слідчі вважають докази, зібрані за останні місяці, переконливими.

Також «Слідством.Інфо» було виявлено, що слідчі змінили маршрут підозрюваних — так, щоб він краще пасував до офіційної версії слідства.

Нагадаємо, слідство звинувачує музиканта Андрія Антоненка, також відомого як Riffmaster, у організації вбивства. Лікарку Юлію Кузьменко підозрюють у закладанні та приведенні в дію вибухівки, а військова медсестра Яна Дугарь, нібито, фотографувала відеокамери біля будинку Павла Шеремета за кілька днів до вбивства. Ці звинувачення прозвучали 12 грудня минулого року під час прес-конференції очільника МВС Арсена Авакова. Від наступного дня й донині Андрій Антоненко та Юлія Кузьменко перебувають під вартою.

Відомого журналіста Павла Шеремета було вбито у центрі Києва 20 липня 2016 року. Хоч справу брали на особистий контроль найвищі посадовці країни, її досі не розкрито, а до офіційного слідства і в громадськості, і в журналістів не бракує питань. «Слідство.Інфо» були на місці події із перших годин після вбивства Павла. Результатом зусиль редакції із встановлення обставин вбивства до найдрібніших деталей став документальний фільм «Вбивство Павла».