У Міністерстві фінансів заперечили сьогоднішні слова міністра охорони здоров’я Максима Степанова щодо погодження документації на закупівлю лікарських засобів для тяжкохворих пацієнтів. Відтак початок закупівлі медикаментів на потреби важкохворих досі відтерміновується.

Сьогодні зранку міністр охорони здоров’я Максим Степанов на брифінгу заявив, що інформація про неподання МОЗ потрібних для закупівлі державою лікарських засобів на майже 10 мільярдів гривень є неправдивою. «МОЗ подало всі без виключення документи до Мінфіну, які потрібно для закупівлі лікарських засобів. Ці бюджетні програми подано, вони узгоджені. […] Все відбудеться швидко та ефективно», заявив він.

Водночас у отриманій «Слідством.Інфо» сьогодні о 16 годині відповіді на запит у Міністерстві фінансів повідомили, що «паспорт бюджетної програми 2301400 (на закупівлю ліків на суму 8,1 млрд грн РЕД.) не затверджений та на розгляді в Мінфіні не знаходиться». Отримано й затверджено лише паспорт супутньої програми на 1,7 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ зірвало закупівлю захисту для медиків у вітчизняного виробника і придбало удвічі дорожчі китайські костюми

Варто зазначити, що законодавство дає на розгляд Мінфіном паспорту бюджетної програми 10 днів. Зазвичай через значну кількість документації процес займає весь цей час і лише тоді програму або затверджують, або ні.

Пацієнтські організації та керівництво держпідприємства «Медичні закупівлі України», яке має закупити половину ліків (решту закуплять міжнародні організації) вже заявляли про істотну затримку з початком закупівлі ліків, життєво важливих для півтора мільйона українців. Через затримку вони можуть опинитись без медикаментів уже цієї осені. Детальніше про це у статті «Слідства.Інфо».