Правоохоронці підозрюють Комунальне некомерційне підприємство «Лікарня святого Мартина» у змові з декількома компаніями, щоб заволодіти бюджетними коштами. На думку правоохоронців, лікарня навмисно завищувала вартість медичного обладнання під час закупівель. Мова йде про 1,5 млн грн збитків.

У лютому 2023 року Комунальне некомерційне підприємство «Лікарня святого Мартина» (Закарпатська область, Мукачево) організувало закупівлю 8 апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ).

Очікувана вартість закупівлі складала 8,6 млн грн. У тендері взяла участь лише одна компанія — ТОВ «ГРІНЕР», яка запропонувала за свої послуги 8 635 920 грн (на 80 грн менше від очікуваної вартості). З цією компанією уклали договір на постачання апаратів ШВЛ «HAMILTON-C1» до 30 червня 2023 року. 

Апарат ШВЛ

Апарат штучної вентиляції легень «HAMILTON-C1» / фото з hamilton-medical.com

Правоохоронці зацікавилися цією закупівлею та перевірили її. Експертиза показала, що в укладеній угоді з ТОВ «ГРІНЕР» вартість апаратів ШВЛ була завищена на 1,25 млн грн.

Також у серпні 2023 року Лікарня святого Мартина купила офтальмологічний лазер «Classic T8» за 1,2 млн грн. Договір уклали напряму з ТОВ «Вісмайт» й прозвітували про угоду на Prozorro.

офтальмологічний лазер Classic T8

Офтальмологічний лазер «Classic»

Правоохоронці перевірили цю закупівлю й виявили, що лікарня купила цей лазер на 337 тис. грн дорожче, ніж він коштує. За виявленими фактами директору лікарні Євгену Мешку оголосили підозру в службовій недбалості, яка призвела до тяжких наслідків (частина 2 стаття 367 КК України).

Євген Мешка / фото: ProZahid

Євген Мешка вже вдруге підозрюється в скоєнні корупційного злочину. У листопаді 2021 року директора лікарні вже підозрювали у заволодінні державними коштами під час закупівлі систем для ПЛР-тестування.

У себе на сторінці у Facebook Мешко називає останню підозру політично вмотивованою й каже, що звинувачення слідства є неаргументованими.

«Нехай я буду найбільш «недбалим» керівником в очах правоохоронців, але знову ж час і правосуддя все розставить по своїх місцях. «Інформаційний вкид» щодо предмета підозри спотворений та не відповідає дійсності», — пише Мешка.

Правоохоронці провели обшуки в лікарні й слідчий суддя Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області дав дозвіл правоохоронцям на арешт вилучених документів. 

Згідно з аналітичною системою YouControl, черкаська фірма «ГРІНЕР» з’явилася на ринку у 2011 році. Компанію заснували Дмитро Бебик та Володимир Костигін. Вони досі володіють ТОВ «ГРІНЕР».

Компанія «ГРІНЕР» загалом підписала держзакупівельних угод на 1,1 млрд грн.

ТОВ «Вісмайт» працює з 2015 року. Компанію заснував у Києві Костянтин Стахневич. Чоловік досі володіє компанією.

На державних закупівлях компанія «Вісмайт» заробила майже 50 млн грн.

Читайте також: Понад 1 млрд грн на закупівлі томографів отримають фігуранти справ про привласнення грошей