Держпідприємство “Медичні закупівлі України”, яке проводить тендери щодо медичних засобів, уклало угоду з українською фірмою на виготовлення 90 тисяч захисних комбінезонів. Контракт міг заощадити державі 13 мільйонів гривень, проте МОЗ досі не погодило цю закупівлю. Натомість — самостійно придбало 71 тисячу вдвічі дорожчих китайських захисних комбінезонів. 

Інформацію про це “Слідство.Інфо” оприлюднило в матеріалі “Захист медиків від COVID-19: чому МОЗ зриває угоду на поставку одягу”.

Підприємство “Державні медичні закупівлі” оголосило тендер на 90 тисяч протиепідемічних костюмів для українських лікарень у межах боротьби з COVID-19. І вже 14 квітня ДП уклало контракт на суму 22,05 мільйона гривень з вітчизняною компанією “Текстиль-Контакт”. Оскільки ситуація із захистом медиків є критичною, спеціально для цього з резервного фонду державного бюджету виділили під закупівлю 35 мільйонів гривень. 

Пропозиція цієї української фірми, як вважали у держпідприємстві, відповідала технічним вимогам. А ціна одного виробу за контрактом становила нижчу вартість, ніж планувалося: 245 гривень. Хоча МОЗ закладав суму з розрахунком на ціну в приблизно 390 гривень. Тож загалом “Медичні закупівлі України” підписали договір, який зекономив би держбюджету 13,6 мільйона гривень.

Перша поставка, згідно з контрактом, мала відбутися до кінця квітня. Власник компанії Олександр Соколовський у коментарі “Слідству.Інфо” зазначив, що аби встигнути з графіками угоди, він одразу запустив процес виготовлення костюмів. Зараз їх вироблено вже більше 20 тисяч. Фірма на це витратила майже шість мільйонів гривень. Але угода зривається. За його словами, міністр охорони здоров’я Максим Степанов затребував у компанії додаткову сертифікацію і підтвердження відповідності виробів ДСТУ EN 14126, чого не було передбачено в контракті. 

ДСТУ EN 14126 — це державний стандарт щодо захисного одягу, впроваджений на базі європейських норм. Він визначає спеціальні вимоги до нього та методи випробовування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Коронавірус: що не так з тестуванням

Як пояснили “Слідству.Інфо” фахівці, Міністерство охорони здоров’я на час поширення пандемії спростило порядок проведення торгів для необхідних медичних засобів. Під час закупівель нині необхідно дотримуватися лише технічного завдання. “Тут спрощується порядок, і МОЗ подає повідомлення про введення в експлуатацію окремих медичних виробів, які виконали вимоги технічного регламенту. За результатами опрацьованих даних МОЗ видає повідомлення про введення в обіг, сертифікатів не потрібно. У МОЗ і ДП писали у своїх вимогах, що в разі відсутності декларацій чи сертифікатів відповідності, то видається довідка від МОЗ”,  — розповіла журналістам експертка з медичних закупівель Поліна Колганова.

У “Державних закупівлях”, у свою чергу, повідомили, що виписували технічні вимоги відповідно до законодавства і всіх наказів міністерства. Жодних вимог щодо наявності у постачальника такого сертифікату не було. І лише після того, як були оголошені результати тендеру, у МОЗі заговорили про таку сертифікацію. “А взагалі цей сертифікат, про який зараз МОЗ заговорило, застосовується до багаторазових захисних костюмів. Це дуже дивно насправді. МОЗ намагається контролювати всі наші закупівлі”, зауважив керівник підприємства Арсен Жамуділов.

Власник фірми зазначає, що готовий був пройти термінову сертифікацію, але це виявилося неможливим, адже, з його слів, в Україні немає жодної інституції, яка могла би дослідити продукцію й акредитувати її у відповідності до ДСТУ EN 14126.  

У держпідприємстві “Державні медичні закупівлі” “Слідству.Інфо” пояснили, що не можуть перерахувати кошти компанії, оскільки без погодження МОЗ цей контракт ще не є дійсним. І зазначили, що офіційно МОЗ не відповіло на їхні листи щодо остаточного погодження цього контракту.  

Водночас, на офіційному сайті міністерства повідомили, що закупили 71 тисячу гривень костюмів біозахисту для медиків, що лікують інфікованих на COVID-19. “Ми працюємо над тим, щоб забезпечити наших медиків якісними засобами індивідуального захисту. Тому уже найближчим часом МОЗ отримає понад 71 тис. захисних костюмів, які будуть розподілені по всій країні”, заявила заступниця міністра охорони здоров’я Світлана Шаталова. Вона зазначила, що це костюми китайського виробництва, які мають усі європейські сертифікати. Вартість одного костюма склала близько 500 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Монастириська: хроніки “українського Уханя”

У системі державних закупівель ProZorro є цей тендер. МОЗ уклало угоду 17 квітня на 34,8 мільйона гривень. Міністерство замовило комбінезони в компанії “Меддів”, яка поставить китайські костюми. Цікаво, що в цьому тендері прописані такі ж вимоги, як і в попередньому, за винятком однієї — сертифікації ДСТУ EN 14126, про яку йшлося вище. Як пояснив “Слідству.Інфо” виконавчий директор ГО “Антикорупційний штаб” Сергій Миткалик, якого ми попросили проаналізувати документацію обох тендерів, по суті, предмети закупівель не відрізняються нічим: “У першій закупівлі вказано по національному класифікатору медичних виробів, а в другому — по єдиному закупівельному класифікатору. В одній — закуповують китайські костюми, а в іншій — українські”, — зазначив він.

МОЗ зазначило, що раніше державному підприємству “Медичні закупівлі України” було доручено закупити захисні костюми, утім, знайдені ними костюми не відповідали міжнародним стандартам і не могли належним чином захистити медичних працівників. Саме тому, заявляють у міністерстві, МОЗ взяло ініціативу в свої руки і провело закупівлю. У держпідприємстві стверджують, що раніше не було таких вимог щодо сертифікації, й керувались вони наказом головного санітарного лікаря Віктора Ляшка. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Коронавірус: хаотичні закупівлі першої необхідності

“Слідство.Інфо” звернулося до міністра Степанова щодо ситуації, яка склалася, і чекає його відповіді.

Зазначимо, що станом на сьогодні через коронавірусну інфекцію захворіло вже більше тисячі медиків в Україні. Як дізналося “Слідство.Інфо”, засобів індивідуального захисту для лікарень не вистачає. Редакція отримала в своє розпорядження протокол засідання штабу з ліквідації наслідків COVID-19, яке відбулося на початку квітня. У документі вказано, що в українських закладах охорони здоров’я залишилася всього 51 тисяча костюмів біологічного захисту. Дефіцит становить 348 тисяч одиниць.