Центр протидії корупції звернувся до різних міжнародних організацій щодо запровадження персональних санкцій проти народного депутата від партії «Слуга народу» Олександра Дубінського. Також ЦПК надіслало заяви та звернення щодо ймовірних зловживань народного депутата до українських правоохоронних і контролюючих органів, а також банківських установ.

Про це повідомила членкиня правління Центру протидії корупції Дар’я Каленюк у колонці для видання «Українська правда».

У ЦПК вважають скерування таких звернень і заяв важливим кроком для персональних санкцій на Заході.

«На прикладі кейсу Олександра Дубінського детально поясню, які інструменти та правові механізми ми застосовуємо задля запровадження персональних західних санкцій. Спойлер: для кожного фігуранта маємо індивідуальний підхід, зважаючи на його досьє», — зауважує Каленюк.

Зокрема, представники ЦПК звернулися до Офісу контролю іноземних статків Міністерства фінансів США, прокуратури Словаччини та словацького національного банку.

Як стверджують у Центрі протидії корупції, Олександр Дубінський приховав у своїй декларації компанію в Словаччині, єдиним власником якої був від березня 2019-го до лютого 2020 року.

Також, за даними ЦПК, Дубінський у 2019 році мав 4278 євро на рахунку словацького банку Tatra Banka. У зверненні до банку Центр протидії корупції зазначає, що фінустанова обслуговує публічного діяча з України, який не декларує свої словацькі статки та має необгрунтовані активи, записані на маму й дружину.

Крім того, представники ЦПК надіслали Нацагентству з питань запобігання корупції заяву про порушення Дубінським норм фінансового контролю із вимогою провести повну перевірку його декларації. Національному антикорупційному бюро — з вимогою відкрити кримінальне провадження щодо Дубінського за статтями 366-1 (недостовірне декларування), 209 (легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом), 212 (ухилення від сплати податків) Кримінального кодексу України. Службі безпеки України — з вимогою відкрити кримінальне провадження щодо Дубінського за статтею 111 (державна зрада) Кримінального кодексу. У ЦПК вважають, що діяльність Дубінського, який «виходить на пресконфренеції з агентом Кремля і надсилає листи з дезінформацією конгресменам з метою втрутитися у вибори в США», має ознаки «держзради».

Також заяви до правоохоронних органів надіслали Генеральній прокурорці, адже лише вона в змозі ухвалювати рішення про відкриття проти нардепа кримінальної справи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нардеп Дубінський поповнив свій автопарк ще 4 елітними автівками

Ще ЦПК звернулися до чотирьох українських банків — Альфа Банку, ПриватБанку, Банку «Південний» та «Універсал Банку», в яких нардеп начебто має рахунки. Центр протидії корупції відправив керівникам підрозділів фінансового моніторингу цих банків опис статків Дубінського, його мами та дружини, які, на думку ЦПК, є необґрунтованими.

«За законом банки мають перевіряти джерело статків на рахунках публічних діячів з високим ризиком і членів їх родин. У разі підозрілих операцій рахунки можуть блокуватися», — зауважують у ЦПК.

Раніше журналісти Bihus.Info повідомляли, що Дубінський, його дружина і мати володіють 24-ма квартирами загальною площею 2000 квадратів, земельними ділянками площею 70 соток і 17 автомобілями. Загальна вартість майна становить 2,5 мільйона доларів.

Як розповідало «Слідство.Інфо», Олександр Дубінський подавався на отримання громадянства Румунії. Ми з’ясували, що він користувався послугами компанії, яка забезпечує спрощений порядок набуття громадянства країни-члена Європейського Союзу.