До шорт-лісту конкурсу журі включило фільми агенції «Я — бот» та «Тюрма можливостей», а також текстовий матеріал «Як вихідці з Радянського союзу допомагають адвокату Трампа шукати компромат в Україні». Всього ж у списку фіналістів конкурсу — десять робіт.

Результати відбору журі оприлюднено на сайті The Lede.

Нагадаємо, документальний фільм «Я — бот» авторства Василя Бідуна, Євгенії Моторевської та Дмитра Реплянчука стосувався дослідження роботи «ботоферм». Незадовго до парламентських виборів журналіст агенції влаштувався в одну з таких агенцій, де його задачею було залишати позитивні чи негативні коментарі в соцмережах про окремих політиків чи політичні сили. Зокрема, позитивні про Анатолія Гриценка, партію «Голос», Сергія Сивохо чи Сергія Шахова.

Фільм «Тюрма можливостей» Катерини Лихогляд — про привілеї, які за гроші, завдяки впливовості чи через співпрацю з адміністрацією СІЗО й колоній несправедливо отримують ув’язнені. У фільмі, зокрема, йдеться про Теймураза Пейкрішвілі — чоловіка, ув’язненого за скоєння особливо тяжкого злочину. Однак на п’ятий рік свого перебування в СІЗО він міг ходити вулицею без наручників, бачитись із рідними та друзями, отримувати передачі без їхнього попереднього огляду правоохоронцями.

У статті «Як вихідці з Радянського союзу допомагають адвокату Трампа шукати компромат в Україні» Обрі Белфорд та Вероніка Мелкозерова розповіли, як вихідці з СРСР Лев Парнас та Ігор Фруман допомагали Рудольфу Джуліані (колись — мер Нью-Йорка, тепер — адвокат Дональда Трампа) шукати інформацію про можливі корупційні оборудки американських політиків в Україні. Статтю зроблено спільно з партнером «Слідства.Інфо» — організацією OCCRP.

Національний конкурс журналістських розслідувань та спеціальних репортажів запроваджено в 2014 році ініціативою YanukovychLeaks, фондом Media Development Foundation і газетою Kyiv Post. Також ініціативу підтримали міжнародна розслідувальницька конференція SCOOP та інтернет-видання «Українська правда». Який саме матеріал переміг у конкурсі, стане відомо на початку вересня.