Одіозний ексміліціянт Олег Татаров, який був «обличчям» Міністерства внутрішніх справ за часів Майдану, домігся в суді визнання незаконним наказу міністра Арсена Авакова про своє звільнення у квітні 2014-го. У позові до МВС та особисто Авакова він зумів переконати суддів Окружного адмінсуду Києва, що насправді не подавав рапорту, який начебто став підставою для його звільнення з посади. Обґрунтованість цього рішення згодом підтвердили апеляційний і касаційний суди. Тим часом, як констатували судді, Міністерство внутрішніх справ їхнє прохання надати документи проігнорувало. Не надало МВС, зокрема, згаданого рапорту, який підтвердив би законність звільнення Татарова.

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо» «Надійний професіонал Татаров».

Олега Татарова звільнили з посади заступника начальника Головного слідчого управління МВС невдовзі після Майдану — 4 квітня 2014 року наказом міністра Авакова. Підставою для звільнення начебто став рапорт самого Татарова від 29 березня.

Утім, судячи з судових ухвал, восени 2015 року ексміліціянт звернувся із позовом до Окружного адмінсуду Києва, в якому вимагав скасувати наказ про його звільнення. У грудні 2016-го ОАСК задовольнив позов Татарова. В судді останній зазначав, що ніякого рапорту про звільнення не подавав.

Під час розгляду цієї справи ОАСК ухвалою спробував витребувати в Міністерства внутрішніх справ документи, які стали підставою для звільнення Татарова з посади — зокрема, згаданий рапорт. Утім, як зауважують в суді, вимог цієї ухвали МВС не виконало.

«МВС України не виконано покладений зазначеними нормами обов’язок щодо доведення обґрунтованості оскаржуваного наказу», — ідеться в ухвалі ОАСКу.

Апеляційний суд, який згодом розглядав справу за скаргою МВС, залишив рішення ОАСКу в силі. Судді Київського апеляційного адмінсуду також зауважили, що міністерство не надало їм жодних доказів. 

«Судом першої інстанції неодноразово витребовувались від МВС України належним чином засвідчені копії документів, на підставі яких було прийнято оскаржуваний наказ. Однак ані в ході розгляду справи судом першої інстанції, ані в ході апеляційного перегляду справи МВС України не надано суду рапорт позивача від 29 березня 2014 року, який значиться підставою для прийняття наказу від 01 квітня 2014 року № 483 о/с «По особовому складу», — стверджують судді апеляційного суду.

Останнє рішення в цій справі — постанову Касаційного адміністративного суду — було винесено зовсім недавно, 9 липня 2020 року. У ньому суд визнав обґрунтованими рішення судів попередніх інстанцій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Темна справа» Гриняка: як генерал Нацгвардії координував розгін майданівців

Нагадаємо, що 5 серпня президент Володимир Зеленський призначив Татарова заступником керівника Офісу Президента. Відповідатиме Татаров за правоохоронний напрям. Ми з’ясували, що за часів Майдану чоловік обіймав посаду заступника начальника Головного слідчого управління МВС. Упродовж протестних дій у листопаді 2013-го — лютому 2014-го років він регулярно давав коментарі щодо «порушення громадського порядку» учасниками Євромайдану та розслідування пов’язаних із цими подіями кримінальних проваджень.

Також ми розповідали, що після звільнення з міліції Татаров отримав адвокатське посвідчення й захищав у суді одіозних проросійських політиків Вадима Новинського та Андрія Портнова, а також підозрюваного у держзраді кримського суддю Валерія Чорнобука.

Крім того, «Слідство.Інфо» з’ясувало, що новий заступник керівника Офісу президента разом із сім’єю мав у минулому році майже 17,5 мільйона гривень доходу, а також сотні тисяч доларів, євро та гривень заощаджень. При цьому кілька років тому суд намагався стягнути з Татарова близько 28 тисяч гривень за комунальні послуги. Пізніше чоловікові вдалося оскаржити цей наказ, пояснивши, що комунальники начебто неправильно нараховували заборгованість через наявність у нього субсидії.

Детальніше про ці та інші факти з біографії одіозного ексміліціянта, який став членом Офісу президента Зеленського, читайте у нашому матеріалі.

Головне фото — telegraf.com.ua