Викрадений з Молдови український суддя Микола Чаус, якого підозрюють у корупційних злочинах, знайшовся на території Вінницької області. Він сам прийшов до будівлі Мазурівської сільради, голодний і майже без одягу.

Про це журналісту «Слідства.Інфо» повідомив голова Мазурівської сільської ради Валерій Груньківський.

За словами голови сільради, Микола Чаус прийшов кілька годин тому до будівлі й сказав, що його викрали. Якийсь час суддя перебував у сільраді, де його накормили й дали води. Після цього, за словами сільського голови, приїхали співробітники Служби безпеки України і забрали Чауса із собою.

«Він прийшов в шортах, весь брудний був, і з голим торсом. Він голодний був, ми йому їсти дали», — сказав сільський голова.

Також у розпорядженні «Слідства.Інфо» є оперативне повідомлення Могилів-Подільського райвідділку поліції, де вказано, що інформація про місцезнаходження Чауса надійшла безпосередньо від старости села Мазурівка. Після цього туди виїхали поліцейські.

Також «Слідство.Інфо» отримало коментар від прес-служби Національного антикорупційного бюро: «Станом на 15.30 правоохоронці, які, за нашою інформацією, затримали підозрюваного екссуддю Дніпровського районного суду міста Києва, на зв’язок із детективами НАБУ не виходили. Ми закликаємо правоохоронців дотриматися закону і передати підозрюваного, який розшукується детективами, уповноваженим представникам Національного бюро», — повідомили в бюро.

Як раніше з’ясували журналісти «Слідства.Інфо» спільно з журналістами RISE Moldova, група українців, яких молдовські правоохоронці перевіряють на причетність до викрадення судді Миколи Чауса, пов’язані з українськими спецслужбами та силовиками. Зокрема, як ми виявили, з Головним управлінням розвідки Міноборони пов’язаний Юрій Коваленко та Андрій Куценко. Останній використовував паспорт-прикриття під іменем Едуард Ставицький. Коваленко навіть підтвердив журналістам, що перебував у Молдові на момент викрадення Чауса, але свою причетність до цих подій, а також до роботи на спецслужби залишив без коментарів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підробний паспорт і країна вина: що пов’язує українських розвідників із викраденням судді Чауса

Також ми розповідали, що Юрій Коваленко, перебуваючи у столиці Молдови, використовував орендований автомобіль з GPS-трекером. Саме завдяки цьому правоохоронці встановили його маршрут руху містом. Зокрема, за даними поліції, орендований ним автомобіль кілька разів їздив до будинку, де жив Микола Чаус. Все це відбувалося напередодні викрадення екссудді. Також GPS-трекер показав, що Юрій Коваленко під час перебування в Кишиневі регулярно заїжджав у фірмовий магазин молдовського вина.

Крім того, як ми з’ясували, до викрадення екссудді можуть бути причетні колишній український спецпризначенець Нацгвардії Михайло Булега та експоліцейський Олександр Костенюк.

Також, як ми зазначали, у молдовських правоохоронців виникли питання і до співробітника українського посольства в Молдові Сергія Сметанюка. Він начебто був за кермом посольського автомобіля Toyota Rav 4, на якому Чауса вивезли з Молдови в Україну. Зауважимо, що українська влада офіційно заперечує свою причетність до вивезення Чауса з території Молдови.