Служба безпеки України стверджує, що не викрадала розшукуваного екссуддю Миколу Чауса, який напередодні з’явився в селі на Вінничині майже без одягу і голодний. 

Про це «Слідству.Інфо» повідомив речник СБУ Артем Дехтяренко, надіславши офіційний прес-реліз.

“Вчора на гарячу лінію Служби безпеки звернулася особа, яка повідомила, що до однієї з селищних рад Вінницької області прибув чоловік, який представився Миколою Чаусом і попросив викликати саме співробітників СБУ.

Згодом слідчі СБ України отримали від Миколи Чауса дані, які свідчать про його викрадення, позбавлення волі та застосування до нього інших протизаконних дій. У зв’язку з відповідною заявою щодо пана Чауса вжито заходів для забезпечення його безпеки”, – йдеться в повідомленні СБУ.

За даними спецслужби, зараз Чаусу надають медичну допомогу. Також в СБУ повідомили, що з травня 2021 року розслідують кримінальне провадження щодо викрадення Чауса і незаконного переправлення його через державний кордон.

Водночас, за даними Національного антикорупційного бюро, лише НАБУ може вчиняти процесуальні дії щодо Чауса, зокрема, затримати його. Адже саме детективи НАБУ розслідують справу про корупцію, в якій Чаусу була оголошена підозра і згодом його оголосили в розшук.  Увечері 30 липня НАБУ опублікувало відео, на якому зафіксована погоня детективів Антикорупційного бюро за мікроавтобусами СБУ, в яких ймовірно везли Чауса.

Детективи стверджують, що СБУ незаконно викрали Чауса і відвезли до головного управління спецслужби на вулицю Володимирську, 33 у Києві.  Кількома годинами раніше 30 липня Чаус знайшовся у селі Мазурівка на Вінничині, неподалік від кордону з Молдовою. За словами голови сільради, екссуддя прийшов майже без одягу, брудний і голодний.

Як раніше з’ясували журналісти «Слідства.Інфо» спільно з журналістами RISE Moldova, група українців, яких молдовські правоохоронці перевіряють на причетність до викрадення судді Миколи Чауса, пов’язані з українськими спецслужбами та силовиками. Зокрема, як ми виявили, з Головним управлінням розвідки Міноборони пов’язаний Юрій Коваленко та Андрій Куценко. Останній використовував паспорт-прикриття під іменем Едуард Ставицький. Коваленко навіть підтвердив журналістам, що перебував у Молдові на момент викрадення Чауса, але свою причетність до цих подій, а також до роботи на спецслужби залишив без коментарів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підробний паспорт і країна вина: що пов’язує українських розвідників із викраденням судді Чауса

Також ми розповідали, що Юрій Коваленко, перебуваючи у столиці Молдови, використовував орендований автомобіль з GPS-трекером. Саме завдяки цьому правоохоронці встановили його маршрут руху містом. Зокрема, за даними поліції, орендований ним автомобіль кілька разів їздив до будинку, де жив Микола Чаус. Все це відбувалося напередодні викрадення екссудді. Також GPS-трекер показав, що Юрій Коваленко під час перебування в Кишиневі регулярно заїжджав в фірмовий магазин молдовського вина.

Крім того, як ми з’ясували, до викрадення екссудді можуть бути причетні колишній український спецпризначенець Нацгвардії Михайло Булега та експоліцейський Олександр Костенюк.«

Також, як ми зазначали, у молдовських правоохоронців виникли питання і до співробітника українського посольства в Молдові Сергія Сметанюка. Він начебто був за кермом посольського автомобіля Toyota Rav 4, на якому Чауса вивезли з Молдови в Україну. Зауважимо, що українська влада офіційно заперечує свою причетність до вивезення Чауса з території Молдови.