Молдовська прокуратура вказує на труднощі співпраці з українськими правоохоронцями у справі викрадення українського екссудді Миколи Чауса з території Молдови.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося з молдовського видання NewsMaker.

Як повідомили виданню у прокуратурі боротьби з організованою злочинністю й особливих справ (PCCOCS), у квітні вони звернулися до України з дорученням про надання міжнародної правової допомоги у розслідування викрадення українського екссудді. Водночас у прокуратурі Молдови повідомили, що українські правоохоронці не відповіли на поставлені запитання, відмовившись розголошувати інформацію про деяких громадян України. Також, як зазначають молдовські журналісти, українське слідство запитало у Молдови додаткову інформацію про докази у кримінальній справі.

«Отже, діалог у цій кримінальній справі не може суттєво допомогти успіху розслідування», — цитує пресслужбу PCCOCS молдовське видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інтерпол зняв з міжнародного розшуку скандального екссуддю Чауса

Як раніше повідомляли медіа, молдовські правоохоронці запитали в українського слідства інформацію про Чауса, ще дванадцятьох громадян України і двох співробітників українського посольства в Молдові. За даними NewsMaker, молдовські прокурори додали до запиту копії паспортів і попросили українських колег повідомити, чи збігаються номери паспортів з фотографіями власників. Також прокурори запитали інформацію про два автомобілі Toyota Rav 4, які перетинали кордон з Молдовою.

Як раніше з’ясувало «Слідство.Інфо» спільно з журналістами RISE Moldova, група українців, яких молдовські правоохоронці перевіряють на причетність до викрадення судді Миколи Чауса, пов’язані з українськими спецслужбами та силовиками. Зокрема, як ми виявили, з Головним управлінням розвідки Міноборони пов’язаний Юрій Коваленко та Андрій Куценко. Останній використовував паспорт-прикриття під іменем Едуард Ставицький. Коваленко навіть підтвердив журналістам, що перебував у Молдові на момент викрадення Чауса, але свою причетність до цих подій, а також до роботи на спецслужби залишив без коментарів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підробний паспорт і країна вина: що пов’язує українських розвідників із викраденням судді Чауса

Також ми розповідали, що Юрій Коваленко, перебуваючи у столиці Молдови, використовував орендований автомобіль з GPS-трекером. Саме завдяки цьому правоохоронці встановили його маршрут руху містом. Зокрема, за даними поліції, орендований ним автомобіль кілька разів їздив до будинку, де жив Микола Чаус. Все це відбувалося напередодні викрадення екссудді. Також GPS-трекер показав, що Юрій Коваленко під час перебування в Кишиневі регулярно заїжджав у фірмовий магазин молдовського вина.

Крім того, як ми з’ясували, до викрадення екссудді можуть бути причетні колишній український спецпризначенець Нацгвардії Михайло Булега та експоліцейський Олександр Костенюк.

Також, як ми зазначали, у молдовських правоохоронців виникли питання і до співробітника українського посольства в Молдові Сергія Сметанюка. Він начебто був за кермом посольського автомобіля Toyota Rav 4, на якому Чауса вивезли з Молдови в Україну. Зауважимо, що українська влада офіційно заперечує свою причетність до вивезення Чауса з території Молдови.