Повз маленьке молдовське містечко Отач 3 квітня проїхав чорний тонований позашляховик. Він прямував у бік українського кордону. За кілька хвилин туди ж підійшли двоє чоловіків. Ці люди тісно пов’язані з українськими спецслужбами, але прикордонники про це, ймовірно, не знали. Невдовзі ЗМІ напишуть, що цих людей перевіряють на причетність до викрадення українського судді Миколи Чауса.

Суддя Чаус зник у Кишиневі вдень 3 квітня. Чоловік роками ховався у Молдові, оскільки в Україні він підозрюється в корупції. Він сподівався отримати там політичний притулок та уникнути екстрадиції на батьківщину. Останні роки щодо цього тривали суди, але остаточного рішення молдовський суд ще не виніс. Утім Чаус його і не дочекався. За інформацією, озвученою міністром внутрішніх справ Молдови Павелом Войку, після викрадення суддю вивезли за межі країни, можливо, на територію України. 

Команда «Слідства.Інфо» разом з колегами з RISE Moldova з’ясувала, що до викрадення судді можуть бути причетні люди, пов’язані з українськими розвідувальними та правоохоронними органами. Також у цій історії ми простежили ознаки таємної спецоперації, оскільки дехто з фігурантів нашого розслідування міг використовувати підробні документи для перетину кордону. У розмовах з журналістами принаймні двоє з них підтвердили, що перебували у ці дні у Молдові.

НЕСПОДІВАНЕ ВИКРАДЕННЯ

У Молдові Микола Чаус переховувався від українських правоохоронців понад 4 роки. У 2016 році в Україні його викрили на отриманні $150 тис. хабаря. Гроші суддя ховав у скляних банках, закопаних у землю на власному подвір’ї. Оскільки тоді він мав суддівський імунітет, його не затримали і він втік з України. Як раніше повідомляло «Слідство.Інфо», до його вивезення з України міг бути причетний колишній начальник президентської охорони Петра Порошенка, а також деякі співробітники українських спецслужб. До скандалу з хабарем Микола Чаус був суддею у справі бізнесмена Геннадія Корбана, який був у опозиції до президента Порошенка. Історія з втечею судді з України є предметом окремого розслідування в Україні. Зараз політик, пов’язаний із владою, заявляє, що Микола Чаус після повернення на батьківщину може дати свідчення проти Петра Порошенка. 

Місяць тому молдовські та українські медіа повідомляли, що Кишинів остаточно відмовив Чаусу в політичному притулку і незабаром його екстрадують в Україну. Виявилося, що це неправда, бо судовий процес щодо надання Чаусу притулку у Молдові ще триває. Цілком можливо, що поширення неправдивих даних було підготовкою до спецоперації, про яку ми вам розповімо.

Через кілька днів після викрадення Чауса молдовський міністр внутрішніх справ повідомив, що суддю, ймовірно, вивезли в Україну. Місцеві правоохоронці запевняють, що затримали одного з викрадачів, частково встановили організаторів злочину та автомобілі, на яких вони пересувалися. Згодом у місцевих ЗМІ з’явилася інформація, що вивозили Чауса на авто, яке має стосунок до посольства України. Водночас українська сторона запевнила сусідів у непричетності до цієї історії.

Журналісти-розслідувачі з видання RISE Moldova отримали копії паспортів десятьох осіб, яких наразі місцеві правоохоронці перевіряють на причетність до викрадення судді. Всі вони є громадянами України. Деякі з цих документів оприлюднювали також інші ЗМІ. 

ЗАГАДКОВІ ГОСТІ З УКРАЇНИ

За інформацією джерел RISE Moldova у молдовських прикордонних органах, двоє чоловіків середнього віку по обіді 24 березня дісталися пропускного пункту «Могилів-Подільський – Отач». Вони перейшли міст над річкою Дністер і опинилися у Молдові.

Міст над річкою Дністер, який переходили Юрій Коваленко і людина з паспортом на ім’я Едуарда Ставицького

В руках у чоловіків були українські закордонні паспорти на ім’я Юрія Коваленка та Едуарда Ставицького. Обидва чоловіки пов’язані з українською військовою розвідкою. Хоч на перший погляд це і неочевидно. 

Про Юрія Коваленка важко знайти бодай якусь інформацію у відкритому доступі. Не відомо ані його місце роботи, ані місце навчання, ані теперішнього проживання. Журналістам вдалося знайти лише номер його мобільного телефону. Це дозволило рухатись далі у пошуках, оскільки до цього номеру підв’язана сторінка Юрія на Фейсбуці.

 На сторінці чоловіка є фото зі стрибками з парашутом, датовані 2012 роком. Також фото військового гелікоптера, під яким Юрій залишив коментар «winter jumps». Журналісти припустили, що Юрій має стосунок до військової справи.

З власних джерел журналісти «Слідства.Інфо» отримали документи з деякими анкетними даними Юрія Коваленка. Ці документи дозволили нам переконатися, що з високою ймовірністю особа на закордонному паспорті, фото якого передали молдовські джерела, та громадянин України Юрій Коваленко — та ж сама людина. Чоловік, якому зараз 34 роки, навчався у вищому воєнному навчальному закладі Одеси.

Також, згідно з отриманими анкетними даними, станом на 2015 рік чоловік мешкав у військовій частині «А2659» на вулиці Мельникова 81 (зараз це вулиця Іллєнка, — ред.) у столиці. Там розташована Воєнно-дипломатична академія імені Євгенія Березняка, яка готує, зокрема, професійних військових розвідників. «Вірю, що озброєні отриманими в Академії знаннями, ви продовжите втілювати здобутий досвід в розвиток воєнної розвідки України», — так звертався до представників академії міністр оборони Андрій Таран у 2020-му році. 

Станом на 2018-й рік Юрій Коваленко, згідно з отриманими нами даними, вказував місцем проживання вулицю Електриків, 33 на Рибальському півострові столиці. За цією ж адресою розташоване Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Ми зв’язалися з Юрієм Коваленком увечері 7 квітня. Чоловік сказав, що не може коментувати свою причетність до військової розвідки.

«Вибачте, я не даю коментарів наразі. Я нічого вам не можу сказати з цього приводу», — сказав Коваленко. Водночас, він підтвердив, що перебував у Молдові з 24 березня по 3 квітня. Але що саме там робив, чоловік відмовився пояснити.

На пряме питання журналістів, чи причетний він до викрадення судді Чауса, Юрій Коваленко відповів: «Давайте я запишу ваш номер телефону і, можливо, я з вами зв’яжусь. Тому що наш діалог наразі не буде конструктивним».

Редакція публікує відео телефонних розмов з чоловіками, які фігурують у нашому розслідуванні про викрадення судді Чауса

ЗВ’ЯЗОК З РОЗВІДКОЮ

За даними журналістів RISE Moldova, 24 березня разом з Юрієм Коваленком до Молдови прибув інший громадянин України Едуард Ставицький. Цікаво, що закордонний паспорт він отримав за місяць до поїздки в Молдову. Після тривалих пошуків нам не вдалося знайти людину з такими ж даними, як у закордонному паспорті.

Натомість ми встановили, що суттєву схожість з особою на цьому закордонному паспорті має киянин Андрій Куценко. У Фейсбуці він підписаний як Kut Andrey. На відео, де він позначений, добре видно його обличчя і простежується очевидна подібність з Едуардом Ставицьким. Інші фото цієї людини ми відшукали на його сторінці у Телеграм. 

Анкетні дані Андрія Куценка, отримані журналістами «Слідства.Інфо», також засвідчують його зв’язок з розвідкою. У 2000-х роках він був прописаний у Києві за адресою Повітрофлотський проспект, 6. Це — офіційна адреса Міністерства оборони України. Там також розташована одна з військових частин.  

У отриманих документах зазначається, що Андрія Куценка у 2009 році взяли на службу у військову частину, розташовану у Києві на Рибальському півострові.  За цією адресою розташоване вже згадане Головне управління розвідки Міноборони. Там же був прописаний і вищезгаданий Юрій Коваленко.

У телефонній розмові Андрій Куценко заперечив, що працює у розвідці Міноборони. Після уточнюючих питань журналістів він кинув слухавку.

Юрій Коваленко відмовився коментувати, чи знайомий він з Андрієм Куценком. 

У розпорядженні журналістів є відео з прикордонного пункту пропуску, де люди, схожі на Коваленка та Ставицького-Куценка, 3 квітня (день викрадення Чауса, — ред.) пішки залишили територію Молдови. Ми оприлюднимо його згодом.

Скріншот з відео з прикордонного пункту пропуску, де люди, схожі на Коваленка та Ставицького-Куценка пішки залишили територію Молдови

ЛЬВІВСЬКЕ УГРУПОВАННЯ

Журналісти з RISE Moldova від своїх джерел отримали паспорт ще одного цікавого українця, який може бути причетним до викрадення судді. Йдеться про 36-річного Олександра Костенюка. Ідентифікувати цього чоловіка було найпростіше, адже він колишній правоохоронець і в останні роки публікував свої декларації про доходи. Фото, які є у нашому розпорядженні, дозволяють стверджувати, що саме він зображений на згаданому закордонному паспорті.

Щонайменше до червня 2018-го Костенюк працював у львівській Нацполіції — обіймав керівну посаду в управлінні карного розшуку.

З судового реєстру ми дізналися, що Костенюк раніше міг бути причетним справи про вимагання коштів поліцейськими. Кілька років тому його підлеглі прикували людину кайданками та, погрожуючи зброєю, відібрали у неї 4 тисячі доларів і 1 кілограм бурштину. Зрештою всім причетним оголосили підозри і зараз справу щодо них розглядають в суді. А Костенюка, який мав відповідати за дисципліну своїх підлеглих, звільнили з поліції через цей випадок. Згодом Олександр Костенюк зумів поновитися на посаді через суд. Та потім звільнився з поліції і нині володіє детективним агентством.

У розмові з журналістом «Слідства.Інфо» Костенюк заперечив свою причетність до викрадення судді Чауса і не дав чіткої відповіді, чи був у Молдові останнім часом. Експоліціянт запевнив журналістів, що не знає ні Коваленка, ні Ставицького-Куценка.

Дослідивши усі 10 закордонних паспортів українців, яких правоохоронці перевіряють на причетність до викрадення Чауса, «Слідство.Інфо» з’ясувало, що більшість з них останнім часом проживали на Львівщині. Одного з них ми ідентифікували як співробітника приватної охоронної фірми. Ще один львів’янин — Олег Стадник — багато років тому просверлював отвори у трубопроводах та викачував звідти нафту. За це він отримав 3 роки позбавлення волі з іспитовим строком на 1 рік. А через рік суд звільнив від покарання.

«МОЛДОВА — КРАЇНА ВИНА»

30-річний Михайло Булега, чий паспорт також потрапив до журналістів, раніше був старшим інструктором в окремому загоні спецпризначення Нацгвардії. Він звільнився зі служби у 2019-му.  Займався рукопашним боєм, а зараз очолює відокремлений підрозділ «Федерації військово-прикладного та спортивного універсального бою України».

У коментарі «Слідству.Інфо» Булега підтвердив, що їздив у Молдову «на пару днів». Каже, що назву готелю, у якому зупинявся, не пам’ятає. Розповідає, що був там на відпочинку сам, без сім’ї. «Я їздив, скажем так, більше відпочивати. Молдова — то ж країна вина», — пояснює Булега.

А своє перебування в сусідній країні і рішення покинути її того ж дня, коли викрали суддю Чауса, колишній військовослужбовець називає збігом. «Може, то смішно звучить — співпадіння. Я ніякого стосунку до цієї справи не маю», — запевнив нас Михайло Булега.

Булега також переконував «Слідство.Інфо», що не знайомий з іншими фігурантами цієї історії — з Коваленком та Ставицьким-Куценком. Щоправда, за даними джерел RISE Moldova, Булега покинув Молдову через той самий пункт пропуску, що й вони, з різницею у дві години.

Отже, як бачимо, в історії з викраденням українського судді у Молдові досить чітко простежується слід українських спецслужб та колишніх силовиків. Вони майже одночасно прибули у Молдову та залишили її, а двоє з них самі  підтвердили журналістам, що перебували у Молдові саме у час, коли відбулося викрадення Чауса.

Та це ще не всі факти, зібрані журналістами RISE Moldova та «Слідства.Інфо». У другій частині спільного розслідування ми оприлюднимо більше деталей та доказів цієї спецоперації. 

ДАЛІ БУДЕ