Шевченківський райсуд Києва скасував постанову слідчого Служби безпеки про закриття кримінального провадження щодо погроз ексзатупника голови Адміністрації президента часів Януковича Андрія Портнова прокурору Олександрові Божку.

Про це «Слідству.Інфо» повідомив адвокат Божка Роман Маселко.

«У першу чергу це рішення суду означає, що немає підстав стверджувати відсутність складу злочину в надсиланні таких повідомлень прокурору. Це надзвичайно важливо, бо таке закриття означало би можливість усім наслідувати Портнова та абсолютно безкарно погрожувати так будь-кккому», — розповів він.

Також, як зазначив адвокат, офіційне слідство може оголосити підозру експосадовцю.

«По-друге, ми і далі вважаємо, що наразі є всі підстави для оголошення Портнову підозри за ст. 343 Кримінального кодексу (незаконний вплив на прокурора). Цей факт повністю доведено матеріалами справи. (…) Щодо ст. 345 (погрози насильством), то ми теж вважаємо, що Портнов висловлював не свої еротичні фантазії, а саме погрожував застосувати до прокурора насильство. Тому і без експертизи можна оголосити підозру та завершити розслідування направленням обвинувального акту до суду», — сказав Маселко.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», троє працівників Генеральної прокуратури  неодноразово отримували повідомлення із брутальними образами і погрозами з телефонного номера Андрія Портнова.

Зокрема, кілька разів такі повідомлення надходили прокурору Олександрові Божку, який керував кримінальним провадженням, де фігурував експосадовець. Розслідування щодо погроз Портнова Божку розпочали в Державному бюро розслідувань на початку квітня 2019 року. Згодом кримінальне провадження передали до Служби безпеки України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На розслідування погроз Портнова лишився один день

Нещодавно Шевченківський райсуд столиці відмовився продовжити строки досудового слідства у справі щодо погроз прокурору. Божко також звертався і до генпрокурорки Ірини Венедіктової з клопотанням, у якому попросив оголосити Портнову підозру. Утім, у відповіді на наш запит СБУ відповіла, що її не оголосили. Відтак, напередодні Служба безпеки закрила справу. За словами генпрокурорки Ірини Венедіктової, провадження закрили на підставі експертизи.

У червні цього року Олександр Божко звернувся до суду, щоб оскаржити постанову Служби безпеки про закриття справи.

Наприкінці листопада минулого року Божко поскаржився на дії Андрія Портнова у Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Київської області, після чого вкотре отримав погрози від ексчиновника.

Після цього прокурору не раз писали з номера колишнього посадовця. Зокрема, 27 березня Андрій Портнов надіслав повідомлення, де  «порадив» прокурору «збиратися у в’язницю». Востаннє Божко отримав погрози 30 березня цього року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Я тебе в клітці возитиму і показуватиму наче мавпу»: Як Портнов погрожує правоохоронцям

Зазначимо, що відмовилася покарати Портнова за погрози прокурору й Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури. А нещодавно в кваліфкомісії відмовилися навіть відкривати дисциплінарне провадження щодо останніх погроз та висловлювань у Telegram-каналі Портнова на адресу прокурора.

Окрім Божка, схожі погрози були адресовані й у бік колишнього співробітника слідчого Управління спеціальних розслідувань ГПУ та його екскерівника Сергія Горбатюка. Саме ця структура розслідувала події Революції Гідності та діяльність колишніх соратників Віктора Януковича.

Нагадаємо, що Андрій Портнов повернувся в Україну навесні 2019 року. Експосадовець адміністрації Януковича відразу розпочав «юридичну війну» з попереднім президентом Петром Порошенком, відправивши з десяток заяв щодо нього до Державного бюро розслідування. Також у серпні Портнов виграв позов проти України про відшкодування майже 7 мільйонів гривень компенсації за завдану шкоду його репутації.