Прокурор Олександр Божко оскаржує в суді закриття Службою безпеки України кримінального провадження щодо погроз від Андрія Портнова, ексзаступника голови Адміністрації президента часів Януковича.

Скаргу прокурора Божка розглядатиме суддя Шевченківського райсуду Києва Євгеній Сидоров.

Перше судове засідання призначили на 26 червня. Втім, суд переніс розгляд скарги Олександра Божка, оскільки прокурори у цьому провадженні не з’явились, а матеріали справи не передали. Це «Слідству.Інфо» повідомив адвокат Божка Олександр Плахотнюк.

«У скарзі Олександра Божка є обґрунтування, чому, на його думку, потрібно скасувати постанову. Щоб їх перевірити, суду потрібно витребувати матеріали провадження — адже якраз на їх підставі ухвалювалося рішення закрити справу», — сказав Плахотнюк.

У коментарі нашій агенції Олександр Божко підтвердив, що дійсно подав до Шевченківського райсуду Києва скаргу на постанову слідчого СБУ про закриття провадження.

«Вважаю, що ця постанова є незаконною та необґрунтованою. Тим паче, зважаючи на публічне визнання цих фактів особою (Портновим, — Ред.)», — сказав він.

Зазначимо, що суддя Сидоров переніс розгляд скарги Божка на 10 липня.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», троє працівників Генеральної прокуратури неодноразово отримували повідомлення із брутальними образами і погрозами з телефонного номера Андрія Портнова. Зокрема, кілька разів такі повідомлення надходили прокурору Олександрові Божку, який керував кримінальним провадженням, де фігурував експосадовець. Розслідування щодо погроз Портнова Божку розпочали в Державному бюро розслідувань на початку квітня 2019 року. Згодом кримінальне провадження передали до Служби безпеки України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На розслідування погроз Портнова лишився один день

Нещодавно Шевченківський райсуд столиці відмовився продовжити строки досудового слідства у справі щодо погроз прокурору. Божко звертався й до генпрокурорки Ірини Венедіктової з клопотанням, у якому попросив оголосити Портнову підозру. Утім, у відповіді на наш запит СБУ відповіла, що цю підозру не оголосили. Відтак, напередодні Служба безпеки закрила справу. За словами генпрокурорки Ірини Венедіктової, підставою для закриття провадження стала експертиза.

Наприкінці листопада минулого року Божко поскаржився на дії Андрія Портнова у Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Київської області, після чого вкотре отримав погрози від ексчиновника.

Після цього прокурору не раз писали з номера колишнього посадовця. Зокрема, 27 березня Андрій Портнов надіслав повідомлення, де «порадив» прокурору «збиратися у в’язницю». Востаннє Божко отримав погрози 30 березня цього року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Я тебе в клітці возитиму і показуватиму, наче мавпу»: Як Портнов погрожує правоохоронцям

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури теж відмовилася покарати Портнова за погрози прокурору.

Окрім Божка, схожі погрози було адресованй й колишньому співробітнику слідчого Управління спеціальних розслідувань ГПУ та його екскерівнику Сергію Горбатюку. Саме ця структура розслідувала події Революції Гідності та діяльність колишніх соратників Віктора Януковича.

Нагадаємо, що Андрій Портнов повернувся в Україну навесні цього року. Експосадовець адміністрації Януковича відразу розпочав «юридичну війну» з попереднім президентом Петром Порошенком, відправивши з десяток заяв щодо нього до Державного бюро розслідування. Також у серпні Портнов виграв позов проти України про відшкодування майже 7 мільйонів гривень компенсації за завдану шкоду його репутації.