Колишній старший групи прокурорів у справі Сергія Стерненка місяць тому відмовився підписувати йому підозру, яку отримав від слідчого СБУ. Прокурор Андрій Радіонов назвав її такою, що не ґрунтується на доказах. Невдовзі після того він покинув справу. 

Про це йдеться в блозі «Таємниці Слідства».

Днями правоохоронці викликали активіста Сергія Стерненка для оголошення йому підозри в убивстві. Ідеться про справу дворічної давності, коли під час нападу на Стерненка загинула людина.

Загалом на громадського активіста нападали тричі. Його били битою та стріляли в шию з травматичної зброї. Останній напад стався неподалік будинку Стерненка, де пізно ввечері його з дівчиною перестріли кілька невідомих. Тоді під час сутички один із нападників помер від ножових поранень. Стерненко стверджує, що не винуватий і просто оборонявся.

У Службі безпеки України, яка розслідує це провадження, цього тижня усе ж підготували Стерненкові підозру в убивстві та сповістили активіста, що він повинен з’явитися для її вручення.

Втім, за інформацією, яку ми отримали з власних джерел, таку ж підозру Стерненку слідчі СБУ готували ще місяць тому. І тоді старший групи прокурорів підписувати її відмовився.

Згодом цей прокурор, Андрій Радіонов, вийшов зі справи. А перед тим на 13-х сторінках розписав, чому він відмовляється підписувати підозру. Із власних джерел ми отримали частину цього документу.

В ньому, серед іншого, Радіонов заявив, що слідство упереджене, а підозра — незаконна й суперечить зібраним у розслідуванні доказам.

Андрій Радіонов згадав у цьому документі також і очільницю Офісу Генпрокурора. У цій справі Ірину Венедіктову він теж вважає упередженою, а її дії — такими, що загрожують незалежності прокурорів. Радіонов, зокрема, відзначив її публічні обіцянки оголосити Стерненку підозру в будь-якому разі. Попри те, що за законом втручатися в розслідування вона не може.

Радіонов навіть подав на Венедіктову скаргу в спеціальний орган, який контролює прокурорів.

«У зв’язку з викладеним, повертаю повідомлення про підозру Стерненку С. В. та клопотання про застосування щодо нього запобіжного заходу як такі, не ґрунтуються на доказах, зібраних у провадженні, а також мають очевидно упереджений характер, необ’єктивні і не відповідають вимогам КПУ України», — написав він у своєму запереченні.

Незабаром після цього прокурор перевівся в інший департамент, а відтак був виключений зі справи Стерненка. Через це коментувати поточні події він не став.

Була в цьому процесі й політична зацікавленість. Зараз справу Стерненка вивчає тимчасова слідча комісія при Верховній Раді. Як стало нам відомо з власних джерел, колишній генеральний прокурор Руслан Рябошапка на її закритому засіданні розповів, що до цієї справи проявляв інтерес Арсен Аваков.

Ми звернулися до Рябошапки з  питанням щодо його свідчень, але він від коментарів на цю тему утримався. Тому «Слідство.Інфо» поцікавилася, чи були свідчення на адресу міністра внутрішніх справ із боку Рябошапки у члена комісії — народного депутата Гео Лероса. Нашій редакції він сказав таке: «Якщо я зараз відповім на ваше запитання (а це була закрита стенограма), я порушу закон. Я не можу ані спростувати, ані підтвердити. Але ми найближчий тиждень-два плануємо оголосити результати запису стенограми».

Втім, Гео Лерос повідомив нам, що колишній прокурор у процесі Андрій Радіонов також давав свідчення парламентській комісії. І вони були не на користь генеральної прокурорки Венедіктової. І додав: «Зі свого боку я можу точно сказати, що те, що заявляв, дав свідчення, колишній генеральний прокурор (потім у тому числі Трепак […]), вони вкрай відрізняються від того, що говорить Венедіктова. Що вона не втручалася в процес, не давала жодних вказівок».

Як ми вже розповідали, Сергію Стерненку 25 років, тривалий час він є активним у громадському житті. Запам’ятався здебільшого подіями в Одесі. Там він очолював місцевий осередок «Правого сектору», проводив пікети російського консульства, брав участь в акціях проти проросійських політиків, а також — щодо незаконних забудов у місті.

Останнім часом його ім’я постійно лунає в ЗМІ, й ці згадки набувають дедалі сильнішого політичного забарвлення. Ми неодноразово писали про напади, які здійснювали на активіста у 2018 році. Під час одного з них, як ми виявили, «засвітилося» авто радника колишнього очільника поліції Одещини. Також «Слідство.Інфо» детально описало історію з останнім нападом, яку називають «справою Стерненка». Журналісти виклали інформацію про цей епізод, ґрунтуючись на даних офіційного слідства, викладених у документах із судового реєстру.