Печерський райсуд Києва роз’яснив генеральній прокурорці Ірині Венедіктової, що рішення від 4 серпня про зміну підслідності у справі записів із кабінету голови Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка набуло чинності. Відтак, генпрокурорка повинна забрати кримінальне провадження в Національного антикорупційного бюро.

Про це повідомляє «Слово і діло» з посиланням на власні джерела.

На початку серпня Печерський райсуд Києва зобов’язав Генерального прокурора забрати в Національного антикорупційного бюро справу за підозрою голови Окружного адміністративного суду Павла Вовка, його заступника Євгенія Аблова та інших суддів ОАСКу. Офіс Генпрокурора має передати справу іншому правоохоронному органу. Зараз це рішення оскаржується в Апеляційній палаті Вищого антикорупційного суду — тим не менше, Венедіктова звернулася до Печерського райсуду за роз’ясненнями цього рішення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суддя Вовк допоміг прокурору поновитися після люстрації і отримати майже пів мільйона

«Роз’яснити, що ухвала Печерського райсуду від 4 серпня набула законної сили з моменту її проголошення та підлягає негайному виконанню, шляхом ухвалення відповідного процесуального рішення Генеральним прокурором», — йдеться в ухвалі.

Уривок з ухвали Печерського суду. Фото з сайту «Слово і діло»

Одіозний суддя Сергій Вовк

Рішення щодо передачі справи «плівок ОАСКу» ухвалив скандальний суддя Печерського суду Сергій Вовк. Він відомий тим, що у 2012 році засудив політика Юрія Луценка до чотирьох років за ґратами через нібито незаконне святкування Дня міліції в палаці «Україна». Згодом це рішення Європарламент назвав таким, що не відповідає міжнародним стандартам справедливого, прозорого та незалежного судового процесу.

Також суддя Вовк головував у колегії суддів, яка засудила до п’яти років колишнього виконувача обов’язків Міністра оборони Валерія Іващенка. Європейський парламент згодом визнав Іващенка засудженим із політичних мотивів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандальний суддя Сергій Вовк вирішив стягнути з бюджету майже 7 млн грн на користь Портнова

Сергія Вовка намагалися притягнути до кримінальної відповідальності й позбавляли суддівської недоторканності. Зокрема, за версією прокуратури Києва, у 2015 році суддя незаконно позбавив громадянина права власності на майно. Тоді суддю тимчасово відсторонили, однак у 2016 році він повернувся на роботу.

Суд особливого значення

Окружний адмінсуд Києва займає особливе місце в українській владі, оскільки вирішує суперечки, що стосуються центральних її органів. До ОАСК звертаються і топ-посадовці, й впливові бізнесмени. На суддів та голову ОАСК не раз надходили скарги до Вищої раду правосуддя — органу суддівського самоврядування, який виконує також функції дисциплінарного контролю. Суддя Євгеній Аблов навіть був відсторонений від посади — однак невдовзі повернувся до справ.

Торік і цього літа Національне антикорупційне бюро України оприлюднило аудіозаписи, де голоси, схожі на голоси Вовка, Аблова, Погрібніченка та інших співрозмовників вирішують, як вплинути на кадровий склад Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів, як приймати рішення в інтересах потрібних людей в обмін на «спонсорство» і які справи порушувати самотужки — щоб здійснювати вплив на державу. Детально ці процеси описано в нашій статті «За вовчими правилами. Що НАБУ розповіло про Окружний адмінсуд Києва».

В українському суспільстві вже неодноразово піднімалось питання про ліквідацію чи реформування ОАСКу. Петиція із закликом розпустити скандальний суд набрала на сайті Президента України необхідні для розгляду ним 25 тисяч голосів. Президент у відповідь «доручив розпочати відповідні консультації з Вищою радою правосуддя».