Шевченківський райсуд не задовольнив клопотання столичного слідчого щодо заборони продовжувати будівництво житлового будинку на вулиці Мирній. Ця ділянка належить екснардепці Оксані Білозір, а замовником будівництва є фірма її сина.

Про це повідомляє видання «Наші гроші» з посиланням на ухвали Шевченківського райсуду Києва від 8 вересня. 

Зазначимо, ще 27 травня Шевченківський райсуд визнав будівництво загальною площею понад 4 тисячі квадратних метрів (ступінь готовності 90%) самочинним — тобто таким, що підлягає перебудові, і наклав на об’єкт арешт. Ділянка площею майже 1 гектар на вулиці Мирній, 2/1 є територією садибної забудови, тому зведення багатоквартирного будинку на ній суперечить закону.

Незважаючи на це, на місці 11-поверхової будівлі й надалі продовжуються будівельні та зовнішньо-облицювальні роботи.

Ділянка за адресою Мирна, 2/1 у Подільському районі належить екснардепці Оксані Білозір. Замовником будівництва є обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельний комплекс «Зелений замок», власниками якого є син Оксани Білозір Ярослав Недзельський, а також Іван Влад і Йозеф Москович. Раніше співвласницею була ще й колишня помічниця екснардепки Мар’яна Грабінська. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У проєкті генплану Києва передбачили будівництво у прибережній зоні

Правоохоронці просили суд заборонити компанії-генпідряднику «Даст Строй» чи будь-яким іншим особам продовжувати будівництво. Також слідчий клопотав про заборону департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю Києва реєструвати будь-які дозвільні документи щодо цього об’єкта.

Суддя Олена Мєлєшак повернула клопотання слідчому, обгрунтовуючи це  тим, що на об’єкт раніше вже наклали арешт із забороною користування вказаною нерухомістю. Як зазначила суддя, повторне звернення з аналогічним клопотанням законом не передбачено. Немає в законодавстві й таких вимог як заборона проведення будівельних робіт і вчинення реєстраційних дій.

Зазначимо, 31 березня Департамент із питань державного архітектурно-будівельного контролю вже скасував декларацію про готовність будинку до експлуатації від 19 березня 2020 року. Проте 18 червня Окружний адмінсуд Києва їх відновив. Розгляд апеляції на це рішення призначено на 7 жовтня.

Нагадаємо, що раніше Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) уже дозволив будівництво на печерських схилах, де це заборонила робити Держархбудінспекція (ДАБІ). Перевірка ДАБІ виявила порушення при видачі містобудівної документації. Проте суддя ОАСК вирішив, що інспекція ДАБІ була необ’єктивною та скасувала її рішення.

Головне фото — з сайту «Наші гроші»