Місяць тому у Києві закінчили розробку проєкту нового генплану столиці. Згідно з ним на території, яка раніше була позначена як зона загального користування, де заборонене будівництво, передбачили багатоповерхову забудову. Навколо цього місця вже кілька років триває конфлікт між місцевими мешканцями і забудовником.

Про це повідомляє видання “Чесно”.

Територію, на якій у новому проєкті генплану передбачили багатоквартирне будівництво, умовно називають “Екопарк Осокорки”. Активісти однойменної громадської організації намагаються добитися заборони забудовувати територію поблизу озер Небреж і Тягле у Дарницькому районі Києва.

Ще 2005 року ділянку біля цих озер віддали в оренду фірмі “Контактбудсервіс”, яку медіа пов’язують з банком “Аркада”. Забудовник начебто має намір звести на цій території 43 будинки на 24-27 поверхів. Активісти виступають за облаштування навколо озер ландшафтного парку під назвою “Екопарк Осокорки”. Вони стверджують, що ці землі є зоною охоронюваного ландшафту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Фігуранту справи про розтрату трьох мільйонів гривень замовили будівництво в Чорнобилі

Київська міська рада на початку 2019 року розірвала договір оренди із забудовником. Утім, останній оскаржує це рішення в суді. Водночас на території навколо озер почали будівництво підстанції, яка є першою чергою спорудження житлового комплексу. Як зауважують у “Чесно”, забудовники вже поставили паркан, яким перегородили підхід до озера, завезли на територію будівельну техніку, котру охороняють молодики спортивної зовнішності.

Громадська організація “Екопарк Осокорки” намагається оскаржити це будівництво в судах. Видання зауважує, що Верховний Суд на початку цього року фактично зняв заборону на будівництво, яка діяла раніше, коли відправив справу за позовом активістів до Держархбудінспекції на повторний розгляд до суду першої інстанції.

Водночас у квітні минулого року мерія ухвалила рішення про створення ландшафтного заказника “Осокорківські луки”. Це територія, яка, на думку активістів, врешті повинна стати однією з частин екопарку Осокорки.

В Інституті Генплану зазначають, що громадські слухання щодо нового проєкту генплану Києва повинні відбутися після закінчення карантину.

Як повідомляє “Економічна правда”, в лютому 2019 року стало відомо, що Служба безпеки України здійснює розслідування щодо згаданого будівництва.

Раніше “Слідство.Інфо” розповідало про те, як на земельній ділянці екснардепа від “Блоку Петра Порошенка” Віктора Короля в історичній місцевості Києва зводять багатоповерхівку. Попри те, що таке будівництво там заборонене.