Господарський cуд міста Києва повністю задовольнив позов ГО «Серце Подолу» та скасував рішення Київради про передачу землі Службі безпеки України під зведення житлового будинку в центрі столиці. 

Про це «Слідству.Інфо» повідомили активісти місцевої громади. 

Адвокат місцевої громади Євгеній Святогор вважає, що остаточною перемогу можна буде назвати лише після рішення апеляції. 

«Апеляція буде, це практика Київради і Служби безпеки. І вже апеляційний суд ухвалить кінцеве рішення. Але їх дії незаконні, наш позов законно обґрунтований, тому я не бачу якихось законних підстав для скасування цього рішення», — зазначив у коментарі «Слідству.Інфо» адвокат.

Представник активістів зазначив, що повний текст рішення буде доступний лише за декілька днів, проте суд вже оголосив резолютивну частину рішення, в якій задовольнив позов ГО «Серце Подолу». 

Йдеться про земельну ділянку, яка розташована за адресою Боричів Тік, 4А, поруч зі столичним фунікулером. 

Раніше журналісти «Слідства.Інфо» повідомляли, що на цій ділянці «службівці»  планували будівництво семиповерхового будинку із паркінгом.

До 2011 року СБУ орендувала цю ділянку, однак потім спецслужба отримала її у «постійне користування». 

У одному із проєктів будівництва, який опинився у розпорядженні «Слідства.Інфо», йшлося про те, що Служба безпеки мала намір звести на ділянці будинок з одинадцятьма квартирами, десять із яких мали бути шестикімнатними. Також у будинку передбачався підземний паркінг, а загальна площа квартир сягала б майже трьох тисяч квадратних метрів.

Територія, яку отримала СБУ, належить до Державного історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ».

Мешканці сусідніх будинків подали до суду на спецслужбу, бо вважають, що земля отримана незаконно. 

Оскільки документи, у яких йдеться про шестикімнатні квартири, зі слів активістів, СБУ надавала ще у 2004 році, журналісти звернулися до СБУ та попросили поділитися актуальним технічним планом майбутньої будівлі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Вирішував робочі питання»: «Слідство.Інфо» поспілкувалося з СБУшником, який намагався зірвати показ «Офшору 95»

У Службі безпеки України на запит «Слідства.Інфо» пояснили, що ділянку за адресою вул. Боричів Тік, 4 отримали, щоб забезпечити житлом сім’ї військовослужбовців. Наявний у журналістів план забудови у спецслужбі назвали не відповідним дійсності, та повідомили, що наразі жодних проєктних робіт не ведеться.

Однак журналісти виявили, що у серпні СБУ провела тендер на проведення грошової оцінки ділянки. Землю оцінюють з метою ​​будівництва житла для військовослужбовців та членів їх сімей.

Наразі на ділянці біля фунікулеру роботи не ведуться.

Головне фото: Проєкт житлового будинку з підземним паркінгом по вул. Боричів Тік, 4. Джерело: сайт «Архітектурний союз»