Брати Дубневичі — львівські підприємці, власники місцевих ЗМІ, меценати, винахідники, народні депутати, мисливці, власники елітної нерухомості, сотень гектарів землі, а також — фігуранти численних журналістських розслідувань.

Ярослав та Богдан Дубневичі — найскандальніші львівські бізнесмени, які заробили свій основний капітал на багатомільярдних тендерах «Укрзалізниці». Після серії гучних скандалів великі підприємства Дубневичів, які годуються на державних закупівлях, обрали іншу тактику, яка гарантує братам-нардепам безпроблемне існування.

Сумнівний бізнес братів Дубневичів

Експерти помітили, що з головним підприємством Дубневичів — «Корпорація КРТ» — почала працювати мережа компаній-метеликів, які виконують роботу лише на папері й акумулюють бюджетні кошти на своїх рахунках.

DYBNEVICH_screen 4

«Це є суть конвертації — отримати кошти без виконання робіт», — пояснює експерт з держзакупівель Мирослав Сімка.

Через співпрацю з сумнівними підприємствами «Корпорація КРТ» Дубневичів у 2015 році потрапило під приціл Державної фіскальної служби (далі — ДФС).

«Проведеним аналізом діяльності підприємства і на підставі інформації отриманої з ДФС України було встановлено співпрацю з підприємствами з ознаками ризику. Власне, КРТ», — говорить заступниця начальника львівської ДФС Любов Шахрайчук.

Податківці безуспішно намагались отримати документи від КРТ, які підтвердили б співпрацю з вісьмома такими компаніями. Фірми з київською, дніпропетровською, волинською та донецькою пропискою об’єднує велика кількість судових позовів та звинувачення у тому, що вони роками конвертували готівку з держпідприємств у різних регіонах України. Сьогодні партнери звинувачують ці фірми у фіктивності, а самі вони судяться з податковою, щоб визнати перевірки недійсними.

Львівські податківці скаржаться, що підтвердити чи спростувати звинувачення наразі неможливо. Здійснити планову перевірку за 2014-й та чотири позапланові інспекції через ризикові грошові операції їм не вдалося.

«Були видані накази на проведення перевірок, однак жодного разу підприємство КРТ наших представників до перевірок не допустило», — говорить Любов Шахрайчук.

Юристи КРТ також взяли на озброєння стратегію цих фірм і захищаються рішеннями про визнання наказів податківців на перевірку недійсними.

«Не було застосовано арешту, поки не вирішиться питання по позовах їхніх», — говорить Шахрайчук.

Важко уявити, щоб пересічний український підприємець судився з податковою або не пускав інспекторів на перевірку. Однак КРТ Дубневичів — не рядове підприємство. Обидва брати — члени фракції «Блок Петра Порошенка» у парламенті.

DYBNEVICH_screen 6

Брати Дубневичі, наче флюгери. Вони прекрасно орієнтуються у політичних циклонах. У 2004-му Ярослав Дубневич був членом БЮТу, та коли Тимошенко потрапила до в’язниці, призупинив своє членство у партії. Чималі статки роблять Дубневичів бажаними членами-спонсорами будь-яких партій. Нещодавно брати стали членами партії «УДАР», яка згодом влилася у президентський блок «Солідарність». Та й сам Петро Олексійович підтримує львівських олігархів.

«Звичайно, моя політична сила підтримає тих кандидатів, яких висунув блок Віталія Кличка. Наскільки мені відомо, Дубневічі відносяться саме до цих кандидатів», — заявив президент Петро Порошенко.

Підтримку електорату на місцях забезпечують освітяни, сільські футбольні клуби та церква. Ще у 2012-му Богдан Дубневич витратив майже 55 тисяч гривень на брендовані альбоми для вчителів та школярів, ще 185 тисяч — на футбольні команди. За півмільйона його гривень більше 5-ти тисяч прочан з’їздили до Зарваниці та інших паломницьких міст України. Окремо Дубневич оплатив поїздку до Ізраїлю 80-ти настоятелям храмів Львівщини.

Юристи категоричні: отримання допомоги напряму посадовими особами є підстава для корупційної відповідальності.

«Якщо це було здійснено напряму народним депутатом, то в діях керівництва школи є корупція», — говорить політичний оглядач Данило Мокрик.

Зароблені кошти Дубневичі не лише жертвують виборцям, а й вкладають у нерухомість. Улюблена інвестиція братів — комунальне майно у центрі Львова.

DYBNEVICH_screen 11

Безмежні статки братів Дубневичів

Понад 60 квартир, два десятки будинків, 30 нежитлових приміщень та майже дві сотні гектраів землі. Такі амбіції львівських бізнесменів-братів Дубневичів. Елітний торговий центр «Роксолана» у самісінькому центрі Львова також належить родині Дубневичів, але це — лише верхівка майнової імперії новітніх галицьких королів.

Кам’яниця на Площі Ринок, 28 на початку XVI століття належала австрійському лікарю Гепнеру. Однак тепер належить Богдану Дубневичу — він купив її за майже 17 млн грн. Це пам’ятка архітектури, всіяна латинськими написами як ось: «Вхопити Бога за бороду» або «Де багатство, там і друзі».

DYBNEVICH_screen 5

Також у Богдана Дубневича є квартира на Дніпровській набережній та будинок на 883 квадрати в елітному Козині під Києвом. Цікаво те, що квартира перейшла у власність за рішенням суду, яке в реєстрі нам знайти не вдалося, а свідоцтво про право власності на будинок взагалі відсутнє. Однак Богдан Дубневич запевняє — з документами все в порядку, адже цим займаються його юристи.

«Я можу вам надати. Мені здається, що це на Набережній, там видно Дніпро і Києво-Печерську Лавру, там є два закінчених і один незакінчений будинок», — говорить Богдан Дубневич.

Старший брат володіє двома квартирами та майже 3 га землі у Ялті, поблизу Ластівчиного гнізда.

«Останній рік я там не був, я там маю прекрасну квартиру, за якою скучаю, але, на превеликий жаль…», — говорить Дубневич-старший.

DYBNEVICH_screen 7

Його дружина Тетяна — щаслива власниця 19 квартир, трьох будинків, п’ятьох нежитлових приміщень і майже шести гектарів землі. Приміщення в центрі Львова на 942 квадрати у 2004 році вона купила за майже 1,4 мільйона гривень.

Не менше вражає кількість нерухомості Дубневича-молодшого.

DYBNEVICH_screen 8

Дев’ять квартир, десять будинків, шість нежитлових приміщень — свідчить реєстр. А от у декларації за 2014-й у пана Ярослава було лише три квартири. Хоча будинок у центрі Львова на 1000 квадратів йому подарували ще у 2005-му. На думку юристів, це — привід для початку розслідування Антикорупційного бюро.

Про мисливські угіддя Дубневичів у Суходолі вже складають легенди.

Мальовниче село Суходіл Перемишлянського району — улюблене місце братів Дубневичів, де вони займаються полюванням. З правого боку ми бачимо стайні для коней, а вже з лівого — виїзд до лісу, де вони, ймовірно, й полюють.

Не менш вражаючий тут і будинок — дві вітальні, хол, дев’ять спалень, більярдний та банкетний зал, дві сауни, одинардцять ван, чотири гаражі та інші приміщення. Сусіди іменитого співмешканця люблять.

«Ну, для школи він багато-багато всього зробив. І для церкви, і для школи. Я б не сказала, що погана людина», — говорить сусідка Дубневича-молодшого.

Дружина Ярослава Дубневича, Наталія, теж не відстає від своїх родичів. У неї 19 квартир, три будинки та п’ять нежитлових примміщень, майже шість гектарів подарованої землі та клаптик землі біля Конча-Заспи під забудову.

DYBNEVICH_screen 9

Дочка Ярослава Дубневча Роксолана у свої 24 роки має три квартири та будиночок у Карпатах — у Славському. Вона також керує елітним Торговим Центром «Роксолана». 

DYBNEVICH_screen 10

Павло Дубневич — 22-річний син Богдана — має три квартири та понад 70 га землі у Суходолі.  Попри таке розмаїття нерухомості, сім’я зазвичай мешкає у найрозкішнішому будинку на 1600 квадратів у селі Зубра під Львовом.

DYBNEVICH_screen 2

Дубневичі — не просто депутати, а члени транспортної та бюджетної комісії Верховної Ради. На Львівщині вони мають міцний тил з депутатів облради і потроху розставляють в області своїх людей.

Брати Дубневичі — наче вареники в маслі. З одного боку, вони вдало освоюють державні субвенції та тендери. З іншого — їм сходить з рук блокування законних перевірок податківців на їхніх підприємствах. Виникає підозра, що недоторканність нардепів та їхнього бізнесу прямо пов’язана з членством нардепів у парламентській фракції президента. Інакше пояснити безсилля державної машини важко.