Державне підприємство «Дороги Харківщини» уклало договір на обслуговування доріг на Харківщині з компанією «ЄВРОБУД ПЛЮС». З державного бюджету підприємство виділило понад пів мільярда гривень. Подібні договори вже не вперше укладаються з цією компанією. Наразі відкрита кримінальна справа, у якій «ЄВРОБУД ПЛЮС» підозрюють у розкраданні бюджетних коштів під час одного з таких ремонтів доріг.

11 вересня 2023-го Державне підприємство «Дороги Харківщини» оголосили тендер на обслуговування частини доріг в області. На цю закупівлю виділили з бюджету 586 млн грн й за ці кошти треба зробити ряд робіт на дорогах: від очищення від дерев та кущів на узбіччі й до встановлення металевої огорожі.

На аукціон прийшла лише одна компанія — Товариство з обмеженою відповідальністю «ЄВРОБУД ПЛЮС». Компанія запропонувала за свої послуги 563 млн грн й з нею у кінці вересня уклали контракт. Компанія зобов’язалась до 31 грудня 2024 року виконати усі обов’язки з обслуговування доріг.

Коли компанія подає свою пропозицію на тендер, вона, зокрема, повинна дати витяг, де вказано, що її очільники не мають судимості. У витягах, які подає «ЄВРОБУД ПЛЮС», немає інформації про те, що її директора підозрюють у скоєнні будь-яких корупційних злочинів, але тут все не так просто. 

Зараз директором компанії є Сергій Троян, який отримав цю посаду в червні 2023 року. До цього компанією керував Карен Антонян, який є засновником та чинним кінцевим бенефіціаром «ЄВРОБУД ПЛЮС». Антоняна правоохоронці підозрюють у заволодінні бюджетними коштами (частина 4 статті 191 КК України) та службовому підробленні документів (частина 2 статті 366 КК України). У разі доведення вини, йому загрожує до 8 років в’язниці, заборона обіймати певні посади впродовж трьох років і штраф.

Карен Антонян / фото «ЄВРОБУД ПЛЮС»

Підозру Антонян отримав за те, що, на думку правоохоронців, підробив акти виконаних робіт й привласнив майже 300 тис. грн під час виконання договору з ДП «Дороги Харківщини» на ремонт доріг на Куп’янськ та Кругляківку в Харківській області.

Журналісти «Слідства.Інфо» телефонували у тендерний комітет ДП «Дороги Харківщини», щоб запитати, чи знали вони на момент укладання багатомільйонного договору про цю кримінальну справу, але там відмовились давати відповідь.

Згідно з аналітичною системою YouControl, «ЄВРОБУД ПЛЮС» існує на ринку з 2007 року. Її заснував Карен Антонян, який і є кінцевим бенефіціаром фірми. 

«ЄВРОБУД ПЛЮС» часто виграє тендери на обслуговування доріг у харківських розпорядників коштів. Усього компанія отримала державних тендерів на майже 17 млрд грн.

Читайте також: У Вінниці підприємець вкрав майже 2 млн грн на ремонті вулиці, – правоохоронці