Антимонопольний комітет оштрафував дві компанії, які узгоджували свої дії на тендерах, щоб отримати підряди. За допомогою їхньої схеми, компанії отримали державних підрядів на утримування доріг (прибирання від снігу та бруду, очищення узбіччя від зайвих рослин тощо) у Запорізькій області на суму 126,5 млн грн. Комітет дослідив укладені угоди й оштрафував компанії на 1,9 млн грн.

Антимонопольний комітет України (АМКУ) оштрафував на 1,9 мільйона гривень приватне підприємство «ДОРРЕМФАРМ» і ТОВ «Сінго». Ці компанії змовилися, щоб розділити між собою підряди від Управління капітального будівництва Запорізької обласної державної адміністрації на утримування доріг в області. 

Компанії  з квітня по вересень 2018-го разом брали участь у 28 тендерах. Змовники поділили між собою підряди так, що обслуговуванням доріг з квітня по червень 2018-го займалась компанія «ДОРРЕМФАРМ», а з червня по вересень 2018 року — ТОВ «Сiнго».

АМКУ проаналізував укладені договори й виявив схему роботи компаній: для перемоги одного з замовників, інший навмисно не подавав частину необхідних документів, аби з ним не уклали договір. У 27 тендерах брали участь тільки дві компанії, тому ця схема працювала добре. Разом змовники отримали підрядів на 126,5 млн грн.

Також АМКУ знайшов факти, які підтверджують, що компанії між собою пов’язані. Наприклад, компанії часто комунікували між собою та узгоджували подачу пропозицій. Вони також мали однакові особливості у назвах та метаданих поданих на торги документів.

«Сiнго» і «ДОРРЕМФАРМ» ніяк не заперечили знайдені факти АМКУ, тому їх оштрафували на 1,9 млн грн.

Згідно з інформацією в аналітичній системі YouControl, ТОВ «Сiнго» з’явилась на ринку в кінці 2016 року. Компанію заснували Тетяна Колядинська та Олександр Корольов. Зараз кінцевим бенефіціаром є громадянин Азербайджану Сахіб Аласгаров.

Пік активності компанії був у 2018 році, зараз вона не укладає угод з державними органами. 

У судовому реєстрі є ухвала суду, де фігурує «Сiнго». Правоохоронці підозрюють цю компанію в підробці документів під час подачі своєї пропозиції на тендері.

 «ДОРРЕМФАРМ» з’явилась на ринку у 2017 році. Компанію заснував Герасим Фтоян, а кінцевим бенефіціаром компанії громадянин Азербайджану Маммадов Фаріз Фазіл Огли.

Пік роботи компанії був у 2018 році, а зараз вона не укладає договорів з держзамовниками.

Читайте також: Бізнесмени змовилися, щоб приватизувати найбільші автостанції Київщини