Суд відмовив прокуратурі Одеської області у скасуванні містобудівних обмежень, які дозволяли фірмі місцевого ексдепутата зводити 25-поверхові будинки на земельній ділянці поблизу моря.  Раніше там передбачали будівництво дитячого садочку.

Про це повідомляють «Наші гроші» з посиланням на постанову П’ятого апеляційного адмінсуду від 28 жовтня.

Містобудівні умови та обмеження, які намагалася оскаржити прокуратура, видав Департамент архітектури та містобудування Одеської міської ради у березні 2018 року. Відповідно до них, компанії «Камертон» дозволили будувати багатоквартирний житловий комплекс із паркінгом та громадськими приміщеннями на земельній ділянці площею майже 1,5 гектара. Однак прокурори зазначили, що відповідно до плану території на цьому місці має бути дошкільний навчальний заклад площею 2,3 тисячі квадратних метрів для понад півтори сотні дітей.

Суд відмовив прокурорам у клопотанні. За висновком суддів, відповідно до Генплану Одеси дана територія є житловою — а не навчальною, що вказується в детальному плані території.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фірмі з двома працівниками та дерев’яною діжкою доручили будівництво п’яти амбулаторій на Одещині

Фірма «Камертон» орендувала дану земельну ділянку в Одеської міськради у 2018 році — саме для будівництва. Зараз там споруджують три 25-поверхові житлові будинки (житловий комплекс Unity Towers) на майже 500 квартир. Проти цього будівництва виступали місцеві жителі. Як зазначають одеські журналісти, дана частина міста вже досить щільно забудована. Відстань від цієї земельної ділянки до моря — близько кілометра.

У листопаді 2019 року одеська Нацполіція розпочала розслідування щодо можливого зловживання службовим становищем посадовцями Одеської міськради при виданні «Камертону» дозволу на це будівництво. За версією правоохоронців, при його оформленні службовці могли використовувати підроблені документи та ухвалювати протиправні рішення.

Власниками «Камертону» є колишній депутат Одеської міськради Костянтин Дехтяренко й кіпрська компанія «Тоносса Інвестментс Лтд», оформлена на іноземців.

Нагадаємо, навесні цього року в Києві закінчили розробку проєкту нового генплану столиці. Згідно з ним на території, яка раніше була позначена як зона загального користування, де заборонене будівництво, передбачили багатоповерхову забудову. Навколо цього місця вже кілька років триває конфлікт між забудовником та місцевими мешканцями.