Працівникам стратегічного підприємства “Украерорух”, яке єдине в Україні надає послуги з аеронавігації цивільним та військовим суднам, скоротили зарплати на третину через “антикоронавірусні” обмеження та різке зменшення польотів.

Про це повідомила “Слідству.Інфо” пресслужба держпідприємства у відповіді на запит.

Понад три тижні тому на підприємстві запровадили режим простою, який діятиме до кінця травня. За словами пресслужби “Украероруху”, такі заходи дають можливість не вдаватися до масового скорочення персоналу. “При оплаті праці у розмірі 2/3 тарифної ставки працівники не отримують багатьох видів належних їм доплат, які встановлено на підприємстві — за вислугу років, за роботу в нічний час та святкові дні, за виконання більшого обсягу роботи, виконання обов’язків керівника тощо”, — відзначають в “Украерорусі”. Водночас там додають, що жодного працівника, задіяного в обслуговуванні повітряного руху, не скоротили.

Зараз, як розповідають у пресслужбі, щодня на підприємстві перебуває близько 850 працівників, понад сотня з яких — авіадиспетчери. Ще понад 600 осіб працює віддалено, а приблизно 250 — у відпустках. Загалом, станом на початок року, в “Украерорусі” налічувалося майже чотири з половиною тисячі співробітників.

“Украерорух” здійснює самостійну господарську діяльність і не фінансується з бюджету. Водночас, зауважимо, що нині, за словами пресслужби, підприємство перебуває у складному фінансовому становищі, зокрема, й через неплатежі компанії “Міжнародні авіалінії України” за отримані послуги. Сума боргу авіакомпанії перед “Украерорухом” почала наростати із середини 2018 року і нині складає понад 1,2 мільярда гривень або третину річного доходу держпідприємства від послуг з аеронавігації. Одним з кінцевих бенефіціарів МАУ вважають впливового бізнесмена Ігоря Коломойського.

Адвокати авіакомпанії добилися в суді рішення, яке дозволяє МАУ не платити борг, поки триває спір, а “Украероруху”, своєю чергою, забороняє припиняти обслуговування польотів найбільшого українського авіаперевізника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Як МАУ “грає в наперстки” з державою

Унаслідок фінансових проблем держпідприємство запровадило антикризову програму: “Призупинено проекти з модернізації  обладнання, реалізацію яких заплановано на 2020 рік. Призупинено передбачені колективним договором соціальні програми для працівників. Знижено до мінімально можливого рівня експлуатаційні витрати”, — зауважують в “Украерорусі”.

Підприємство розглядає можливість отримання банківського кредиту чи державної допомоги. “Така фінансова підтримка дозволить уникнути вкрай негативних наслідків для національного провайдера аеронавігаційного обслуговування, від стабільної роботи якого залежить безпека польотів у повітряному просторі України”, — відзначають у пресслужбі національного провайдера.

Також, як раніше розповідало “Слідство.Інфо”, Європейська організація з безпеки повітряної навігації (Євроконтроль) не включила Україну до переліку країн, аеронавігаційні провайдери яких отримають кредит у травні-серпні цього року.