Міністерство інфраструктури України вивчає можливість залучення кредитних коштів для фінансової допомоги “Украероруху”.

Про це міністерство повідомило “Слідству.Інфо” у відповіді на запит, яку ми отримали 24 квітня.

У Мінінфраструктури наголошують, що фінансовий стан держпідприємства “Украерорух”, яке опікується організацією повітряного руху в країні, нині є критичним. Це пов’язано із різким зменшенням польотів над Україною через припинення міжнародного регулярного пасажирського сполучення у зв’язку з поширенням COVID-19.

А відтак, як зазначають в міністерстві, питання щодо надання фінансової допомоги “Украероруху” потребує якнайшвидшого вирішення. Як повідомили нам у відповіді на запит, Мінінфраструктури розглядає декілька шляхів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Як МАУ “грає в наперстки” з державою

Ідеться, зокрема, про залучення кредиту в банку чи позику від іншого підприємства, яке належить до сфери управління міністерства. Водночас надання допомоги з держбюджету, як повідомляють у відповіді на запит, потребує змін до законодавства. Адже наразі бюджетний кодекс нібито не передбачає такого фінансування для провайдера аеронавігаційного обслуговування.

“Мінінфраструктури вживаються всі можливі заходи, в межах визначених законодавством, з метою розв’язання кризової ситуації”, — повідомили у відповіді на запит.

Як раніше розповідало “Слідство.Інфо”, працівникам стратегічного підприємства “Украерорух”, яке єдине в Україні надає послуги з аеронавігації цивільним та військовим суднам, скоротили зарплати на третину через “антикоронавірусні” обмеження та різке зменшення польотів. На підприємстві запровадили режим простою, який діятиме до кінця травня. За словами пресслужби “Украероруху”, такі заходи дають можливість не вдаватися до масового скорочення персоналу.

“Украерорух” здійснює самостійну господарську діяльність і не фінансується з бюджету. Водночас, зауважимо, що нині, за словами пресслужби, підприємство перебуває у складному фінансовому становищі, зокрема, й через неплатежі компанії “Міжнародні авіалінії України” за отримані послуги. Сума боргу авіакомпанії перед “Украерорухом” почала наростати із середини 2018 року і нині складає понад 1,2 мільярда гривень або третину річного доходу держпідприємства від послуг з аеронавігації. Одним з кінцевих бенефіціарів МАУ вважають впливового бізнесмена Ігоря Коломойського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Авіакомпанія МАУ заборгувала 1,2 мільярда гривень державі

Унаслідок фінансових проблем держпідприємство запровадило антикризову програму: “Призупинено проекти з модернізації  обладнання, реалізацію яких заплановано на 2020 рік. Призупинено передбачені колективним договором соціальні програми для працівників. Знижено до мінімально можливого рівня експлуатаційні витрати”, — зауважують в “Украерорусі”.