Авіакомпанія “Міжнародні авіалінії України”, одним із бенефіціарів якої вважають бізнесмена Ігоря Коломойського, заборгувала національному провайдеру з аеронавігації “Украероруху” 1,2 мільярда гривень. Це — третина річного доходу держпідприємства за надані послуги, а відтак воно переживає скрутні матеріальні часи і навіть змушене скорочувати штат працівників.

Про це йдеться у матеріалі “Як МАУ “грає в наперстки” з державою”, який оприлюднило “Слідство.Інфо”.

Підприємство “Украерорух” є природним монополістом і надає послуги з аеронавігації. Тобто, диспетчери, які працюють у державній компанії, контролюють усі польоти і відповідають за безпеку повітряних суден — цивільних, так і військових. Без їхньої роботи пересування літаків неможливе.

За ці послуги й сплачують авіакомпанії. Утім, МАУ цього вже не робить півтора року. Це ставить під загрозу діяльність стратегічно важливої галузі України. А віднедавна становище “Украероруху” ускладнює також обмеження польотів у зв’язку з пандемією коронавірусу.

Заборгованість МАУ почала наростати, починаючи з серпня 2018 року. Коли “Украерорух” спробував стягнути борг і повідомив про припинення обслуговування, авіакомпанія домоглася через суд заборони національному провайдеру зупиняти їхні польоти. Відтоді борг продовжив зростати. 

Водночас авіаперевізник вирішив оскаржити сам платіж “Украероруху”, називаючи його завищеним, і навіть  стягнути з держпідприємства майже 900 мільйонів гривень. Утім, Господарський суд Київської області у березні цього року відхилив позов МАУ. В авіакомпанії заявили, що планують оскаржувати це рішення.

Суди МАУ з Украерорухом тривають вже близько півтора року. Водночас фінансовий стан національного провайдера різко погіршився. Відтак в “Украерорусі” змушені вдаватися до антикризових заходів: зменшувати фінансування більшості проєктів капітальних інвестицій, а також скорочувати персонал. Звільнення, щоправда, не стосується диспетчерів, які відповідають за безпеку польотів. Утім, фінансові проблеми також позначилися і на них: працівникам перестали оплачувати лікування, пов’язане з виконанням своєї роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Коломойський повертає втрачене: Як суди стають на бік олігарха

Як розповів “Слідству.Інфо” адвокат й експерт з авіаправа Андрій Гук, МАУ використовує суди, щоб не платити за державні послуги. “Коли ви можете отримати рішення суду, яке вам дасть от таку суму економії, то, напевно, ці люди підуть в суд”, — каже він.

Декілька років тому МАУ в подібний спосіб оскаржила інший державний платіж — авіаційний збір. Спершу його несплата авіакомпанією навіть потрапила в поле зору правоохоронців. Як з’ясували детективи НАБУ, впродовж 2014-2015 років МАУ заволоділа 147-ма мільйонами гривень, які мала переказати державі. І керівництву авіаперевізника навіть підготували підозри. Утім, керівник САП Назар Холодницький не підписав їх, пояснюючи це тим, що законність цього збору оскаржується в суді.

Як раніше з’ясували журналісти міжнародної організації розслідувачів OCCRP — партнера “Слідства.Інфо” — Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, імовірно, вивели п’ять з половиною мільярдів доларів з “ПриватБанку” через дочірню компанію, зареєстровану на Кіпрі. Виведена сума практично дорівнює п’яти відсоткам ВВП України. Журналісти виявили, що компанії Коломойського та Боголюбова брали кредити в “ПриватБанку” в Україні, а потім переказували кошти на рахунки “дочки” банку в Кіпрі. Після цього їх виводили на різні офшорні компанії.