У неділю, 3 жовтня керівництво Малої опери за 5 годин до прем’єри скасувало показ фільму-розслідування «Слідства.Інфо» «Офшор 95» про президента Володимира Зеленського через нібито ремонтні роботи. Зрештою, через суспільний розголос комунальний заклад змінив своє рішення, і прем’єра таки відбудеться у Малій опері. Показ заплановано на 19:00.

У день показу фільму директор Малої Опери Олексій Прасол повідомив «Слідству.Інфо», що прем’єра не відбудеться — попри підписаний договір і оплачене приміщення. Чоловік назвав кілька причин, чому неможливий показ стрічки. Зокрема, він сказав що начебто у приміщенні відбувається ремонт, а потім — що там відімкнули світло. Журналісти навідалися до Малої опери та з’ясували, що світло там є, а ремонтні роботи ніхто не проводив.

Варто зазначити, що фільм-розслідування «Офшор 95» — це частина міжнародного проєкту Pandora Papers — глобального витоку документів, з яких стало відомо про секретні активи, таємні угоди та приховані статки найбагатших людей з усього світу. 

Журналісти з усього світу одночасно публікуватимуть свої матеріали, присвячені проєкту Pandora Papers. Саме тому «Слідство.Інфо» не могло перенести прем’єрний показ фільму-розслідування. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: FINCEN ЗАЦІКАВИЛИ КОМПАНІЇ, ПОВ’ЯЗАНІ З ПЕТРОМ ПОРОШЕНКОМ

Після скасування показу фільму «Офшор 95» у Малій опері команда «Слідства.Інфо» повідомила про цю ситуацію усіх зареєстрованих на прем’єру, а також попросила у соцмережах про допомогу у пошуку нової локації для показу.

Про скандальне скасування прем’єри масово повідомили українські медіа. Зокрема, «Українська правда» зазначила, що, за її інформацією, у Малій Опері вирішили скасувати показ фільму після дзвінка у Київську міську держадміністрацію від людини, який назвалася «працівником СБУ». Той погрожував службовцям «проблемами», якщо ті не скасують показ фільму.

Зрештою, за дві години до прем’єри в адміністрації Малої Опери «Слідству.Інфо» повідомили, що показ фільму таки відбудеться, про що і було домовлено раніше. 

Pandora Papers — це глобальний витік документів, з яких стало відомо про секретні активи, таємні угоди та приховані статки найбагатших людей з усього світу. У Pandora Papers зібрана інформація про активи і таємні угоди 130 найбагатших людей світу, серед яких понад 30 топ-політиків.

У цих секретних документах також фігурують втікачі, засуджені, знаменитості, зірки футболу, судді, податківці та очільники найбільших міст світу.

Над документами з проєкту Pandora Papers працювала команда з понад 600 журналістів зі 117 країн світу — члени The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

ICIJ — незалежна міжнародна мережа журналістів-розслідувачів, які спільно викривають транскордонну злочинність та міжнародну корупцію. Вони працювали над глобальним витоком документів Panama Papers, Paradise Papers та FinCEN.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЯКІ ПІДОЗРІЛІ ОПЕРАЦІЇ ЯНУКОВИЧ, КУРЧЕНКО, ФІРТАШ І ТИМОШЕНКО ЗДІЙСНЮВАЛИ ЧЕРЕЗ ЛАТВІЙСЬКІ БАНКИ: РОЗСЛІДУВАННЯ FINCEN FILES