Вища рада правосуддя відправила суддю Верховного Суду Олександра Золотнікова у відставку, яка передбачає пожиттєве утримування на суму близько 100 тисяч гривень щомісячно. Цей суддя підтримав заборону мирних зібрань у Одесі під час Майдану, був членом «Комуністичної партії Радянського союзу» й після 2014-го його близький родич їздив понад 10 разів у Росію.

Журналісти «Слідства.Інфо» детальніше дослідили біографію та професійну діяльність судді Олександра Золотнікова.

Олександр Золотніков пішов у відставку з 35-річним стажем. Чоловік починав свою роботу у військових судах — у 1994-м«у він працював у суді Одеського гарнізону, а у 1998 році – у  військовому суді Південного регіону України. З 2005 року Золотніков починає працювати у Одеському апеляційному адміністративному суді, звідки він йде у Верховний суд аж до своєї відставки у червні 2023 року.

Олександр Золотніков / Фото Верховного Суду

Журналісти називали Золотнікова людиною Сергія Ківалова (член забороненої в Україні проросійської партії «Партія регіонів»), через те, що у 2013-му році Золотніков підтверджував рішення щодо анулювання ліцензії одеського телеканалу «АТВ». Цей телеканал належав конкуренту Ківалова.

Крім цього, Золотніков є так званим суддею Майдану. Все тому, що під час Революції Гідності він розглядав апеляційну скаргу на постанову, яка забороняла мирні зібрання в Одесі. Як голова суддівської колегії, Золотніков не побачив порушень у цій постанові та залишив її в силі. Варто зазначити, що такі постанови легалізовували силові розгони протестувальників під час Майдану.

Попри своє рішення, Золотніков не мав проблем у продовженні кар’єри. Він навіть подав свою кандидатуру на посаду до Верховного Суду та отримав негативний висновок від Громадської ради доброчесності (ГДР). 

У висновку ГДР йдеться, що Золотніков підтримував заборону мирних протестів як до 2014-го, так і  під час Майдану. До цього ж ГРД відмічала, що у період між 2014-2016 роками близький родич Золотнікова понад 10 разів їздив до Росії, а сам суддя з 1987 року по 1991 був членом «Комуністичної партії Радянського союзу».

Та попри це, Золотніков все ж таки став суддею Верховного Суду, а в червні 2023 року — пішов у відставку. Тепер він перебуває на утримуванні у держави, тобто щомісяця отримує виплати з бюджету, середній розмір яких складає майже 100 тисяч гривень. 

Раніше журналісти «Слідства.Інфо» дослідили список суддів, яких Вища рада правосуддя відправила у відставку. Можливість піти у відставку після 20 років служіння державі передбачена лише для тих, хто не брав хабарів та судив чесно. Журналісти виявили, що за 2023 рік у відставку пішло 168 служителів Феміди, багато з яких мають сумнівну репутацію. 

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну держава витратила на пенсії суддів понад 5 мільярдів гривень.

Читайте також: Вдати доброчесного суддю і втекти у відставку: як судді з сумнівною репутацією отримують стотисячні пенсії від держави