34-річний командир армії РФ разом з підлеглими розстрілював цивільну колону людей, які намагалися евакуюватися з окупованого міста Ірпінь. За даними правоохоронців, у результаті обстрілу шести автівок загинуло п’ять осіб та ще сім, зокрема 5-річна дитина, отримали поранення.

Українські правоохоронці 11 квітня повідомили, що направили до суду обвинувальний акт щодо командира роти 173-го окремого розвідувального батальйону 106-ої дивізії збройних сил РФ Станіслава Стєніна.

34-річний командир армії РФ Станіслав Стєнін на початку березня 2022-го разом з підлеглими окупували місто Ірпінь на Київщині.

Військові РФ вдерлися до приватного будинку, де перебував охоронець. За даними Нацполіції, чоловіка побили і після того, як росіянам не вдалося вибити з охоронця інформацію про ЗСУ, чоловіка підвісили на мотузці за ногу на 10 годин, від чого він отримав серйозні травми.

Також російські військові влаштували так званий блокпост на єдиній дорозі, якою можна було евакуюватися з міста. Мешканці Ірпеня вирішили евакуюватися цивільною колоною на власних автомобілях. Люди наклеїли на автівках написи «Діти» та «Евакуація», однак окупантів це не зупинило.

За інформацією правоохоронців, Станіслав Стєнін разом з двома іншими військовими армії РФ — Вячеславом Буряком та Грігорієм Бірюковим — відкрили вогонь по людях з гранатометів та стрілецької зброї. У результаті обстрілу загинуло п’ятеро людей, ще сім було поранено, серед них — 5-річна дитина.

розстріляне авто і мертва людина на землі

Розстріл колони в Ірпені / Фото Офіс Генпрокурора

«Моїй мамі куля потрапила в шию… Я підняла голову й подивилася на маму і побачила, що вона вся була в крові й кров хлистала», — згадує про ті події Людмила.

Людмила — мешканка Ірпеня, якій вдалося вижити під час обстрілу цивільної колони / Скрін з відео Нацполіції

Жінка розповіла правоохоронцям, що окупанти кричали на пораненого родича й погрожували його вбити.

«Із попередньої машини вийшов брат Олексія — Артем — у нього куля потрапила прямо біля ока… і він плакав, і дуже кричав «що ви робите?». Один із цих росіян крикнув на нього: «не кричи, ти мене бісиш, я тебе зараз застрелю», — каже Людмила.

Учасники цивільної колони автівок, які намагалися евакуюватися та врятувати власних дітей, говорять, що їхали дуже повільно, зі швидкістю приблизно 10 км/год.

Дмитро — мешканець Ірпеня, якому вдалося врятуватися

«Я запитав: «Аркадію, живий? Він мені відповів: «ще не знаю»… Ну а далі він замовчав, — розповідає Дмитро про вбитого росіянами друга.

Старший слідчий в особливо важливих справах Головного слідчого управління Нацполіції Іван Дулкай зазначив, що російські окупанти точно знали, по кому вони стріляють і робили це зумисно. «Російські військові прекрасно бачили, що це їдуть цивільні особи, які не несуть їм ніякої загрози, але все одно продовжували їх розстрілювати», — каже правоохоронець.

Російські окупанти утримували людей, які вижили, у сусідніх будинках. Після чого вирішили їх відпустити, однак не дозволили забрати поранених родичів і друзів, які лежали на дорозі. Люди залишилися помирати біля розстріляних автівок.

«Тіла, які лежали, поранені, не поранені, ті люди, які не могли рухатися та іти, вони там так і залишилися лежати», — згадує чоловік, якому вдалося вижити під час розстрілу росіянами мирної колони авто.

Журналісти «Слідства.Інфо» ідентифікували російського командира та його підлеглих через соціальні мережі.

34-річний Станіслав Стєнін родом з міста Скопін, що в Рязанській області РФ. Має трьох дітей (4-річну доньку й 2-річних синів-двійнят) і дружину Татьяну Стєніну.

За даними із соцмереж, окупант завжди мріяв стати російським військовим. Хоча йому не вдалося вступити у військовий виш з першого разу, Стєнін не полишав спроб.

Перш ніж поїхати вбивати мирних людей в Україні, російський командир тренувався під час збройного конфлікту на Північному Кавказі. Журналісти також встановили, шо Стєнін брав участь у воєнних діях в Сирії, за що отримав медаль «За відвагу».

Російського окупанта показували на центральних пропагандистських каналах як взірець російського патріотизму.

Скрін з сюжету російського «Пєрвого канала»

Окупант приїхав вбивати в Україну ще в 2014 році. За інформацією пропагандистських пабліків, Стєнін активно воював проти українців аж до 24 квітня 2022-го, поки українські захисники його не ліквідували.

Скрін зі сторінки у російській соцмережі

На честь вбивці Стєніна росіяни у його рідній школі ім. Горького відкрили «парту гєроя». Усе в найкращих традиціях «руського міра».

Його підлеглий — 30-річний сержант 160-ої гвардійської повітряно-десантної дивізії Вячеслав Буряк родом з села Паска Кіровської області РФ.

Російський окупант мав бурхливе довоєнне життя: постійні гулянки, шумні компанії та п’яні друзі.

Показово, що Буряк виховувався у сім’ї педагогів. Мати окупанта — Людміла Звєрєва — багато років працює вчителькою у школі.

5 червня 2022-го українські військові ліквідували Вячеслава Буряка.

Ще один російський окупант, якого правоохоронці підозрюють у розстрілі цивільної колони людей в Ірпені, — рядовий 160-ої гвардійської повітряно-десантної дивізії Грігорій Бірюков.

Російський військовий радо ділиться фотографіями з війни в Україні у своїх соцмережах.

Бірюков зі зброєю й символом «V» на плечі

Бірюков поки живий, він регулярно заходить на свою сторінку у «Вконтакті» та викладає фотографії у цивільному одязі.

За злочини, вчинені в Україні, йому загрожує позбавлення волі строком до 12 років.

Читайте також: Російський командир, який у соцмережах вдає сімʼянина, разом з двома підлеглими викрав та зґвалтував українку