Україна отримала орієнтовно 2,5 тисяч комплектів тест-систем як гуманітарну допомогу з Китаю, котрі дозволяють взяти майже 250 тисяч проб методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) для виявлення коронавірусу. За даними Міністерства охорони здоров’я (МОЗ), найбільше ПЛР-тестів, які вважаються більш надійними у порівнянні з експрес-тестами, надійшло до Києва, а також Дніпропетровської та Харківської областей.

Про це “Слідство.Інфо” довідалося з офіційної відповіді МОЗ, яку оприлюднила народна депутатка Ольга Стефанишина на своїй Facebook-сторінці.

За даними міністерства, близько 50 тисяч ПЛР-тестів китайського виробництва надійшло першою партією, яка прибула в Україну 23 березня. Ще орієнтовно 200 тисяч ПЛР-тестів, з яких половина китайські, а інша — корейські, як зазначають у МОЗ, було доставлено другою партією наприкінці березня цього року. За підрахунками “Слідства.Інфо” йдеться орієнтовно про 2,5 тисяч комплектів тест-систем. Один комплект розрахований в середньому на сотню людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Маски й рукавички: Як захищені лікарі, які приймають хворих на COVID-19

Відповідно до таблиці розподілу, яку оприлюднило міністерство, більшість областей отримали орієнтовно 7-8 тисяч ПЛР-тестів або 70-80 тест-систем. Це в середньому три відсотки від загальної кількості. Найбільше, понад 20 відсотків або близько 520 тест-систем, надійшло до Києва. 

Також є окремі регіони, які отримали більше препаратів у порівнянні із середнім показником по областях. Зокрема, Дніпропетровській області дісталося орієнтовно 170 тест-систем або сім відсотків від загальної кількості. Харківській — приблизно 145 або майже шість відсотків.

Крім того, у міністерстві повідомили про кількість проведених лабораторних досліджень методом ПЛР на COVID-19 станом на 15 квітня. Загалом, за даними МОЗ, було проведено понад 39 тисяч тестів. Найбільше — у Києві (понад 20 відсотків), Чернівецькій та Вінницькій областях (по 9 відсотків).

Раніше “Слідство.Інфо” розповідало про розподіл ПЛР-тестів першого китайського вантажу. Тоді офіційні структури не змогли назвати ані цифр, ані розподілу цих виробів для виявлення інфекції. Утім, цю інформацію ми отримали зі своїх джерел.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Лабораторні секрети: Скільки ПЛР-тестів здатна робити держава

Як ми з’ясували, заяви Міністерства охорони здоров’я про здатність українських державних лабораторій щоденно опрацьовувати сотні, а в деяких випадках — навіть тисячі проб на коронавірус для ПЛР-тестів є суттєво перебільшеними.

“Слідство.Інфо” станом на кінець березня виявило, що за день лабораторії здатні опрацювати 24-50 тестів, а за цілодобової роботи на максимальній потужності деякі з них можуть досліджувати до 100 зразків. У такому разі максимум проб, які можуть бути проаналізовані за добу в Україні загалом — 2500.

Раніше “Слідство.Інфо” зі своїх джерел отримало документ про розподіл першого китайського вантажу, з якого випливає, що Державному управлінню справами (ДУС), яке забезпечує діяльність найвищих органів влади, та Верховній Раді виділили п’ять тисяч експрес-тестів на виявлення коронавірусу. Це число дорівнює кількості таких медичних виробів, які в середньому припали на кожну область. Проте в самих державних відомствах цю інформацію не підтвердили.