Як вважають слідчі Національній поліції, українська мережа автосервісів «АТЛ» могла провести фіктивне банкрутство. Перед цим компанія заборгувала українським банкам 846 мільйонів гривень.

Про це йдеться у розслідуванні «Слідства.Інфо» «АТЛ розправила плечі».

Упродовж 2010-2011 років «АТЛ» взяла у «ВТБ Банку» та «Дельта Банку» кілька кредитів на майже 314 мільйонів гривень, ідеться у статті. Повністю виплатити позики компанія мала упродовж кількох років, однак так цього й не зробила. Враховуючи проценти, загальна сума заборгованості сягнула 846 мільйонів гривень. 

Навесні 2015 року Національний банк визнав «Дельта Банк» неплатоспроможним. У тому ж році збанкрутувала й компанія «АТЛ». А 2018-го банкрутом став і український «ВТБ Банк». Банкрутство мережі автосервісів було несподіваним, адже в попередні роки фірма отримувала мільйонні прибутки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цвіль на стінах і травмовані робітники: чим обернулась спроба Коломойського вести бізнес у США

Восени минулого року слідчі Нацполіції почали розслідувати обставини банкрутства «АТЛ». Правоохоронці вважають, що у компанії могли «з метою приховання слідів вчинення кримінальних правопорушень» фіктивно визнати себе банкрутами, передавши частину активів фірмі «АТЛ-Автосервіс» — компанії, яка зараз існує під брендом «АТЛ».

Наразі триває досудове розслідування, в межах якого суд арештував вісім об’єктів нерухомості. Частина з цих приміщень раніше належали компанії «АТЛ», та після банкрутства їх продали на аукціоні компанії «Інвест-Енерджі». Один із засновників цієї фірми, як встановило «Слідство.Інфо», працює в партнера ексвласника мережі автосервісів «АТЛ» Романа Баликіна.

Нагадаємо, раніше у розслідуванні в межах проекту FinCEN Files журналісти «Слідства.Інфо» встановили, що у період президентства Петра Порошенка корпорація Roshen, яка йому належить, отримала  від офшорної компанії Goldwest Investment 1,8 мільйона доларів на свій рахунок у Міжнародному інвестиційному банку.