У вересні 2019 року майно збанкрутілої компанії «АТЛ» — а це з десяток приміщень по всій Україні, земельні ділянки та автомобілі — продали за 9,6 мільйонів гривень. Хоча раніше ці ж активи намагалися продати за майже 860 мільйонів гривень.

Про це йдеться у розслідуванні «Слідства.Інфо» «АТЛ розправила плечі»

Після банкрутства компанії «АТЛ» у 2015 році через чотири роки власність фірми декілька разів намагалися продати на аукціоні. Перший аукціон з продажу майна оголосили у липні 2019 року. Тоді все майно підприємства мали продати за майже 860 мільйонів гривень — та охочих не знайшлося.

Зрештою, продали майно «АТЛ» «з молотка» 17 вересня 2019 року — за місяць до зміни порядку продажу майна компаній-банкрутів. Відповідно до нових правил, майно компаній-банкрутів мали продавати лише через систему ProZorro.Продажі. Однак тоді ще можна було використовувати інші біржі — тож продали майно «АТЛ» на товарній біржі «Київська Універсальна».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цвіль на стінах і травмовані робітники: чим обернулась спроба Коломойського вести бізнес у США

На початку вересневого аукціону власність «АТЛ» оцінили в 480 мільйонів гривень. Однак після того, як покупця за таку суму не знайшлось, ліквідатор почав знижувати її вартість. У підсумку її продали лише за 9,6 мільйонів гривень.

Переможцем аукціону з розпродажу майна «АТЛ» стала київська компанія «Інвест-Енерджі». Фірму зареєстровано ще у 2011 році — втім, перед продажем майна мережі автосервісів «АТЛ» у неї повністю змінилися бенефіціари. У вересні власниками компанії стали мешканці Ірпеня Кирило Кудінов та Ігор Німак. Кудінов також вказаний як директор фірми.

Кирило Кудінов колись працював у київській міській дирекції «Укрпошти» та у «Київському метрополітені». На своїй сторінці у Facebook Кудінов зазначає, що працює у Фонді допомоги дітям Андрія Хорошевського. «Другом» фонду, відповідно до сайту, є мережа «АТЛ» — а його засновник, який раніше очолював київську філію «Укрпошти», ніби нитка, пов’язує і нових, і старих власників компанії.

Кудінов також значиться директором компанії «Грін Фокс», яка здає в оренду нерухомість. Її власником є Андрій Хорошевський. Також Кудінов та Німак через «Інвест Енерджі» володіють «Бізнес-центром «Борщагівський», що знаходиться у Києві на вулиці Симиренка, 36. За цією ж адресою зареєстровано, зокрема, вже збанкрутілу «АТЛ», та фірму «АТЛ-Автосервіс», з якої і веде свою діяльність мережа автосервісів.

Зазначимо, що представники «Дельта Банку» й «ВТБ Банку», яким «АТЛ» не виплатила кредитів на понад 800 мільйонів гривень намагалися оскаржити результати такого аукціону. В позовних скаргах вони стверджували, що давали згоду тільки на першу спробу продажу майна — із зовсім не такою вартістю, за якою в підсумку розпродали нерухомість «АТЛ». 

Втім, у лютому 2020 року Господарський суд Києва, а в червні й апеляційна інстанція відмовили банкам, узаконивши таким чином результати аукціону. Наразі результат аукціону продовжують оскаржувати. Незважаючи на це, у більшості проданих приміщень наразі продовжують функціонувати сервісні центри або магазини мережі «АТЛ».

До слова, за версією слідчих Національній поліції, українська мережа автосервісів «АТЛ» могла провести фіктивне банкрутство, перед цим заборгувавши українським банкам 846 мільйонів гривень.