Господарський суд м. Києва заборонив Комісії з ліквідації Національної академії прокуратури України (НАПУ) подавати документи для припинення реєстрації навчального закладу через вимогу забудовника виплатити 38 мільйонів гривень у якості забезпечення позову.

Про це повідомляють «Наші гроші» з посиланням на ухвалу від 8 жовтня.

Таку заборону суд встановив у якості забезпечення позову фірми «Боричів Тік» до Національної академії прокуратури України (НАПУ), в якому фірма вимагає включити до ліквідаційного балансу академії її вимоги в розмірі 38 мільйонів гривень. В академії пояснили, що вимоги фірми відхилили через провадження Державного бюро розслідувань щодо незаконної зміни цільового призначення ділянки НАПУ площею 1,7 гектара (Київ, вулиця Сім’ї Хохлових, 8) під забудову житлом.

Так, у 2018 року Академія покуратури уклала договір про дольову участь у будівництві із «Боричевим Током», за яким академія взамін на передачу ділянки для будівництва отримала від фірми у власність майнові права на 11 квартир в будинку на вул. Бориспільська, 18. Ця земельна ділянка належить Міноборони та арештована у зв’язку з проведенням розслідування щодо заволодіння майном Нацгвардії керівництвом «Укрбуду».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З фонду вкладників «Укрбуду» за три роки вивели більше 180 млн грн

У свою чергу, академія подала до Господарського суду Києва зустрічний позов. У ньому вона просить визнати договір із «Боричів Тік» про дольову участь у будівництві недійсним. Розгляд справи призначено на 27 жовтня.

Національну академію прокуратури ліквідували в березні 2020 року наказом колишнього генпрокурора Руслана Рябошапки. На базі академії мають створити Тренінговий центр прокурорів України.

Кому належить «Боричів Тік»

«Боричів Тік» створила у 2016 році компанія «Міжрегіональний центр технічної інвентаризації» Дмитра Овсія — відомого як юрист девелопера Андрія Вавриша. Ще одним засновником фірми «Боричів Тік» був венчурний фонд «Еверест», керівником якого у 2016-2019 роки був Вадим Струневич, який став нардепом від «Слуги народу». Зараз венчурним фондом також керує Дмитро Овсій.

У грудні 2018 року засновником «Боричів Тік» стала компанія «Сучасний квартал», до якого в липні приєднався венчурний фонд «Навіс». Серед співзасновників «Сучасного кварталу» — Денис Морозов, який станом на 2018 рік був керівником департаменту продажів девелоперської компанії KAN Development. Також зазначимо, що «Сучасний квартал» зареєстрований за однією адресою (Київ, вулиця Болсуновська, 13-15) із фірмою «Канбуд» Ігоря Ніконова.

Мабутній UNIT.Home

Варто зазначити, що ділянка Нацакадемії прокуратури площею 1,7 гектара входить до проекту житлового комплексу «UNIT.Home». Площа ЖК охоплює також сусідні ділянки, а саме понад 22 гектари, які перебувають в оренді фірм «Юніт Холдінгс» Василя Хмельницького та «Юніт Житлоінвест», власником якого є венчурний фонд «Навіс». На цій території розташоване корпоративне містечко UNIT.Сity.

Нагадаємо, нещодавно Окружний адмінсуд Києва зобов’язав Державну архітектурно-будівельну інспекцію України видати дозвіл на будівництво у Києві житлового комплексу «Новий Поділ» площею майже 13 гектарів. Забудовниками цього комплексу є «Saga Development» Андрія Вавриша і «Perfect Group» нардепа від «Опозиційної платформи — За життя» Дмитра Ісаєнка.