Окружний адмінсуд Києва (ОАСК) зобов’язав Державну архітектурно-будівельну інспекцію (ДАБІ) України видати дозвіл на будівництво у Києві житлового комплексу «Новий Поділ» площею майже 13 гектарів. Забудовниками цього комплексу є «Saga Development» Андрія Вавриша і «Perfect Group» нардепа від ОПЗЖ Дмитра Ісаєнка.

Про це повідомляють «Наші гроші» з посиланням на рішення суду від 30 вересня.

Як ідеться у рішенні, ДАБІ відмовилася видати дозвіл на будівництво ЖК «Новий Поділ» у зв’язку з низкою порушень. Зокрема, перевищення висоти будівлі (майже 29 метрів замість дозволених містобудівними нормами 27-ми), невідповідність цільового призначення земельних ділянок, на яких вестиметься будівництво, недотримання вимог щодо забудови історичного центру міста та відсутність погодження Міністерства культури та головного архітектора Києва.

Утім, суддя ОАСК вирішив, що перевищення висоти немає. Мовляв, компанія-проектант «Терра Проджект» надала документи, за якими перша черга будівництва має висоту 26,4 метрів — без врахування виступаючих на покрівлі технічних об’ємів та обладнання. Що ж до відсутності погоджень, то суд послався на відсутність належним чином затверджених меж історичного ареалу Києва, меж та режимів використання зон охорони в Києві — внаслідок чого, як вказує суд, відсутні підстави вважати, що ділянки знаходяться в межах історичного ареалу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОАСК дозволив оточенню Вавриша будувати 24-поверхівки на Печерську всупереч висновку ДАБІ

Зазначимо, що забудовники подали позов до Окружного адмінсуду Києва ще у травні цього року, та суд відкрив провадження в липні. ДАБІ участі в засіданнях не бала й жодних пояснень суду не надала. Компанії ж Вавриша у вересня подали кілька клопотань про прискорення розгляду справи.

На трьох ділянках площею 12,9 гектара по вулиці Набережно-Хрещатицькій та Набережно-Луговій, що на Подолі, девелопери «Saga Development» Андрія Вавриша і «Perfect Group» нардепа від ОПЗЖ Дмитра Ісаєнка здійснюють будівництво ЖК «Новий Поділ» шляхом реконструкції майнового комплексу під багатофункціональний комплекс.

Дві ділянки перебувають на праві постійного користування у «Київськго річкового порту», а третя — в оренді у компанії «Торгрічтранс». Користувачі ділянок передали функції замовника будівництва на користь фірм «Ріверсайд девелопмент Лтд» і «Набережна-Інвест».

Усі ці ділянки відповідно до Генплану є територією громадської забудови. Законність вказаного будівництва на сьогодні перевіряють слідчі Державного бюро розслідувань. Офіційне слідство встановило ряд порушень, а також «неодноразову протиправну зацікавленість» Андрія Вавриша у вказаних ділянках із метою їх подальшої забудови. Земелі визнано речовими доказами у кримінальному провадженні: у липні Октябрський райсуд Полтави наклав на них арешт. Однак, 10 вересня Полтавський апеляційний суд скасував його.

Як зазначає видання, Андрій Вавриш — нинішній власник SAGA Development, колишній заступник директора Департаменту містобудування КМДА, також відомий як друг і партнер екскерівника Офісу Президента Андрія Богдана.

Нагадаємо, навесні у Києві закінчили розробку проекту нового генплану столиці. Згідно з ним, на території, яку раніше було позначено як зону загального користування, де будівництво заборонене, передбачили багатоповерхову забудову. Довкола цього місця вже кілька років триває конфлікт між місцевими мешканцями й забудовником. Територію, на якій у новому проекті генплану передбачили багатоквартирне будівництво, умовно називають «Екопарк Осокорки».