За 2016-2019 роки з фінансової компанії “Житло-капітал”, яка є фондом фінансування будівництва об’єктів “Укрбуду”, вивели понад 180 мільйонів гривень. Без житла нині лишаються 13 тисяч сімей, які інвестували в будівництво. 

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на постанову суду.

За версією Державного бюро розслідувань, усі кошти вивели на рахунки окремих працівників фірм “Житло-капітал”, “Укрбуд девелопмент”, “Спецбуд-плюс”, а також інвестиційної компанії “Укрбуд інвест”. Як зазначають правоохоронці, згадані фірми  отримували від інвесторів гроші, не маючи необхідних дозвільних документів.

Загалом слідчі ДБР вивчають інформацію щодо 29 недобудованих житлових комплексів у Києві, у які вклали свої кошти 13 тисяч сімей.

Зазначимо, що колишнім власником “Укрбуду” є екснардеп Максим Микитась. У жовтні 2019 року НАБУ оголосило йому підозру в організації заволодіння нерухомістю. Ідеться про корупційну схему з майже гектаром землі Нацгвардії на Печерську у Києві, яку службовці передали “Укрбуду” під забудову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Паркінг замість школи: Колишнього головного архітектора Києва відпустили на поруки нардепів

Нацгвардійці мали отримати 50 квартир у житловому комплексі, зведеному на цій ділянці. Та в 2016 році командувач Нацгвардії Юрій Аллеров підписав додаткову угоду, за якою його відомство відмовилося від квартир у центрі міста на Печерську на користь 65 квартир на околиці Києва. За версією офіційного слідства, унаслідок цієї схеми Головне управління Нацгвардії України втратило 81,64 мільйона гривень.

Восени 2019 року майже всі роботи на будівельних майданчиках “Укрбуду” були припинені. Наприкінці минулого року президент Володимир Зеленський заявив, що  “Київміськбуд” добудує всі об’єкти скандального “Укрбуду”.