Столиця на майже 65 мільйонів гривень придбала кількасот відеокамер, які вимірюватимуть температуру тіла, а також розпізнаватимуть обличчя. Закупівлю провели в межах боротьби з поширенням коронавірусу, отримані дані  передаватимуть, зокрема, до Національної поліції.

Як довідалося “Слідство.Інфо” з порталу публічних закупівель Prozorro, договір підписали 2 квітня.

Відповідно до нього, Київ повинен отримати 400 відеокамер марки Hikvision так званого “термального скринінгу”. Вартість одного такого пристрою — 125 тисяч гривень без ПДВ. Загалом сума договору — понад 54 мільйони гривень без ПДВ (майже 65 мільйонів — з ПДВ). Усі камери повинні встановити впродовж 17-25 квітня.

Замовило пристрої комунальне підприємство “Інформатика”, яке адмініструє всі мережі камер в столиці. Ця фірма підпорядковується департаменту інформаційно-комунікаційних технологій Київської міської держадміністрації (КМДА).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Коронавірус: що не так з тестуванням

Як повідомив керівник департаменту Юрій Назаров у коментарі “Слідству.Інфо”, дані з камер будуть надходити до представників Національної поліції, Муніципальної варти, Державної служби з надзвичайних ситуацій. Також вони збиратимуть статистичну інформацію для департаменту охорони здоров‘я КМДА.

“Це дозволить оперативно визначати людей з підвищеною температурою тіла у супермаркетах, аптеках та інших місцях масового скупчення людей. Крім того, функціонал камер включає детекцію облич. Це дасть можливість правоохоронцям фіксувати порушення режиму самоізоляції громадянами, які зобов’язані його дотримуватися”, — зазначив Назаров.

Постачати відеокамери буде компанія “Інтевро”. Договір з нею уклали без конкурсу. Як виявило “Слідство.Інфо”, ця фірма вперше отримує таке велике замовлення на публічних закупівлях. За попередні три роки з нею уклали низку незначних договорів на загальну суму трохи більше одного мільйона гривень.

Як раніше повідомляло“Слідство.Інфо”, Міністерство охорони здоров’я у декілька разів перебільшує можливості лабораторій тестувати на коронавірус. У МОЗ заявляють про здатність українських державних лабораторій щоденно опрацьовувати сотні, а в деяких випадках — навіть тисячі проб на коронавірус для ПЛР-тестів. За підрахунками фахівців і журналістів, цей показник є суттєво перебільшеним.