Сьогодні, 18 березня, у Києві зловили члена козацької спілки на отриманні хабаря. За версією слідства, чоловік за гроші обіцяв дати посвідчення організації, яке допомагало уникнути мобілізації. Журналісти «Слідства.Інфо» дізналися більше про цю спілку та виявили, що її зареєстрували під час широкомасштабної війни, а її керівник переховувався від вироку суду за кордоном і балотувався у нардепи, через що потрапив у перестрілку.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо». 

18 березня Київська прокуратура повідомила, що затримала представника громадської спілки «Всеукраїнське козацтво єднальне» на отриманні хабаря розміром 5 тисяч доларів. 

Згідно з матеріалами слідства, представник громадської організації за гроші обіцяв киянину видати посвідчення радника командира батальйону зенітно-кулеметного експериментального батальйону ЗСУ у складі громадської спілки «Всеукраїнське козацтво єднання». Таке посвідчення, нібито, можна показувати співробітникам ТЦК і воно дозволить уникнути мобілізації.

«Насправді фігурант жодного відношення до ЗСУ не має, а посвідчення, яке він пропонував, не свідчить про приналежність його власника до військових формувань», — пишуть у прокуратурі.

Громадська спілка «Всеукраїнське козацтво єднання», посвідчення якої нібито  пропонували купити за 5 тисяч доларів зареєстрували під час широкомасштабної агресії Росії проти України — у серпні 2022 року.

Спілкою керує від її заснування Олег Марасін. Чоловік давав декілька інтерв’ю медіа «Телесвіт», де його представляли істориком за фахом, економістом, юристом, відомим бізнесменом, громадським діячем та волонтером. 

Олег Марасін дає інтерв’ю / скрин з відео медіа «Телесвіт».

У самій спілці Марасіна називають «Верховним гетьманом України». Він пояснює, що таке звання з’явилося через велику кількість козацьких організацій, у яких є свої гетьмани.

«Люди вирішили, що для об’єднання усіх козацтв треба зробити щось над гетьманом, тобто «Верховного гетьмана» і запропонували мою кандидатуру. Я тоді ще не дуже добре розумів, що буду робити з цим, але зараз вже роблю. Тому розмірковувати будемо по дорозі», — каже Марасін через понад пів року керівництва організацією.

Про роботу своєї організації Марасін розповідає обтічно та нечітко: «Ми робимо цікаві речі, про які я поки не можу розповідати. Але після війни ми їх навіть продемонструємо. Козаки не повинні сидіти в окопах, але зараз і не час, коли вони несуться на конях та махають шашками. Тому ми воюємо трошки інакше».

У 2000 році газета «День» писала, що Олег Марасін мав конфлікт з тодішнім керівником «Мотор Січі» В’ячеславом Богуслаєвим. Тоді Марасін був кандидатом у народні депутати й засуджував передвиборчу кампанію керівництва «Мотор Січі». Чоловік роздавав листівки робітникам заводу, під час чого стався конфлікт.

«Марасін стверджує, що охорона заводу без попередження відкрила вогонь і поранила його агітатора, коли останній спробував розклеїти агітаційні листівки на стовпах з протилежного центральній прохідній боку вулиці», — пишуть у ЗМІ.

Марасіна затримали поліцейські, йому висунули підозри у здирстві та хуліганстві. Справу слухали в суді Шевченківського району Запоріжжя й через декілька років винесли вирок, що Марасін винний.

Марасін у інтерв’ю розповідає, що, аби не сидіти за ґратами, він втік за кордон. Назад він повернувся через два з половиною роки, коли після «Помаранчевої революції» його виправдали.

Як пишуть у ЗМІ, чоловік на ім’я та прізвище Олег Марасін був директором та засновником фірм «АЙ ТЕХ» (колишня назва — «УКРІНВЕСТНАФТОГАЗПРОЕКТДОБУВАННЯ») та «ІНВЕСТГАЗПРОЕКТ», які пов’язували з колишнім депутатом міськради Запоріжжя, екснардепом Володимиром Кальцевим.

Крім того, ім’я та прізвище Олега Марасіна згадується серед засновників компанії «УКРТРАНСМАШ», яка може мати відношення до інтересів родини Сергія Боголюбова (до 2014 року він мав прізвище Некипілий). На місцевих виборах 2020 року Боголюбов балотувався на посаду Броварського міського голови як самовисуванець. 

Читайте також: Сім’я судді Боярського, якого підозрюють у хабарництві, у 2023 році придбала майна на понад пів мільйона доларів