Компанія з орбіти одного з найбагатших бізнесменів України Василя Хмельницького викупила у Фонду держмайна приміщення в центрі Києва площею 2,9 тисяч квадратів за майже 78 мільйонів гривень. Фірма скористалася правом на приватизацію приміщення без аукціону, оскільки перед цим вклала в його ремонт понад 48 мільйонів гривень. Це передбачено законом. Водночас, як ми з’ясували, реєстраційні документи компанії-власника приміщення раніше вилучали в межах кримінального провадження щодо несплати податків, а фірму, яка здійснювала оцінку приватизованого приміщення, підозрюють у заниженні вартості нерухомості заводу «Арсенал».

Як довідалося «Слідство.Інфо», договір купівлі-продажу цього приміщення сторони підписали 8 липня.

Приватизувала приміщення в Печерському районі Києва, що поблизу метро «Арсенальна», компанія «Будтранссервіс». Іще на початку року, як повідомляло видання «Наші гроші», ця фірма разом із заводом «Арсенал» отримала вихідні дані у департаменті містобудування Київської міської держадміністрації на реставрацію цієї будівлі. Судячи з фото, викладених на сайті Prozorro.Продажі, нині там розмістили так званий «бізнес-простір», який працює під брендом Creative States. Видання ain.ua на початку цього року повідомляло про відкриття цього простору.

Як ідеться на сайті Creative States, їхнім партнером є компанія A-Development. Ця фірма є забудовником київського торгово-розважального центру Smart Plaza Polytech, з яким раніше пов’язували Василя Хмельницького.

Також ми з’ясували, що напередодні укладення угоди співвласником компанії «Будтранссервіс» стала кіпрська фірма Ab Pillar Holding. Раніше телеканал «Настоящее время» у спільному з антикорупційним проєктом «Муніципальний сканер» розслідуванні, розповідаючи про активи бізнесмена Хмельницького в Криму, згадував цю кіпрську фірму.

Зокрема, за даними видання, кіпрська компанія Хмельницького Ukrainian Property Development (UPD) Holdings Limited 10 років володіла іншою фірмою з Кіпру — Mosonco Holdings Limited. Серед співзасновників останньої, як з’ясували журналісти, станом на кінець 2019-го була Ab Pillar Holding.

Крім того, як ми виявили, співвласник і директор «Будтранссервісу» Денис Лазебний раніше був керівником двох компаній, пов’язаних із Хмельницьким та його оточенням. Зокрема, він був директором фірми «Дуат», якою, своєю чергою, володіє «Деванда Менеджмент Лімітед» із Кіпру. Останню видання «Наші гроші» пов’язувало з Хмельницьким. Також Лазебний очолював фірму «Лівобережжя Плюс», бенефіціаром якої вказаний Денис Костржевський — бізнес-партнер Василя Хмельницького.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фонд держмайна продав готель «Дніпро» за 1,11 млрд грн

«Слідство.Інфо» з’ясувало, що компанія «Будтранссервіс», яка викупила приміщення заводу «Арсенал», фігурувала у кримінальному провадженні податківців щодо транзитно-конвертаційних груп, діяльність яких начебто була націлена на ухилення від сплати податків. Як ідеться в ухвалі Печерського районного суду від 28 липня 2017 року, під час обшуків у одного з фігурантів справи слідчі серед інших речей вилучили реєстраційні документи «Будтранссервісу».

Також, як ми дізналися, слідчі київської поліції розслідують імовірну змову службовців Фонду держмайна з «Консалтинговою фірмою Острів», яка, судячи з договору купівлі-продажу, здійснювала оцінку вартості придбаного «Будтранссервісом» приміщення.

Зокрема, за даними слідства, кілька років тому «Консалтингова фірма Острів» на третину занизила вартість одного з приміщень заводу «Арсенал», яке потім здали в оренду.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», на початку травня поточного року Фонд держмайна виставив на продаж іншу частину приміщень заводу «Арсенал», що в Печерському районі Києва, загальною площею понад 5 тисяч метрів квадратних. Ідеться про перший поверх виробничих майстерень на 3,3 тисячі квадратів та підвальне приміщення на понад 1,9 тисяч квадратів у одному з виробничих корпусів заводу.