Генеральний директор “Медичних закупівель України” Арсен Жумаділов звинуватив міністра охорони здоров’я Іллю Ємця у просуванні “смотрящого” на керівну посаду в держпідприємство.

З відповідною заявою Жумаділов звернувся до Державного бюро розслідувань, його копія є в розпорядженні агенції “Слідства.Інфо”.

У заяві йдеться про те, що міністр упродовж останнього тижня намагається просунути кандидатуру Володимира Гришковця на посаду його заступника.  

“Починаючи з 17 березня 2020 року, Ємець І.М. та за його дорученням посадові особи МОЗ України здійснюють на мене тиск з метою працевлаштування в ДП на посаді заступника генерального директора Гришковця Володимира Володимировича”, – стверджує у заяві Жумаділов. 

За його словами, він висловлював занепокоєння щодо призначення Гришковця, на що міністр нібито сказав: “Не хочете по-доброму, буде інакше”. Відтак, гендиректор “Медичних закупівель України” закликав ДБР відкрити справу за статтею “зловживання службовим становищем” щодо міністра охорони здоров’я Ємця.

З його слів, таке рішення міністра несе корупційні ризики для підприємства, яке здійснює централізовані закупівлі ліків і оперує мільярдними бюджетами: “Працевлаштування заступником генерального директора (а реально “смотрящим” від міністра) людини із кримінальним минулим, засудженої за крадіжку — це зневага до платників податків, що марно сподіватимуться на нульову толерантність до корупції в такій агенції”. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Реконструкцію інфекційного відділення в Києві можуть віддати фірмі, яку підозрюють у змовах на мільйони

Чоловік із прізвищем Гришковець Володимир Володимирович 3 квітня 2019 року був засуджений Богунським районним судом міста Житомир за численні крадіжки продуктів із супермаркету “Метро”. Зокрема, як ідеться в документі, чоловік вкрав консерви тріски, червону ікру та інші товари. Згідно з вироком суду, чоловік визнав свою провину в крадіжці та сплатив 1700 гривень штрафу.

“Слідство.Інфо” також знайшло декларацію особи з таким даними за березень 2020 року. Відповідно до неї, Гришковець працював начальником філії “Центру охорони здоров’я” Державної кримінально-виконавчої служби у Тернопільській області. Це — структура, яка опікується медичними закладами в тюрмах. Також у 2019-му році він отримував гонорари від “Центру громадського здоров’я” МОЗ України. Наразі це  — головний орган в країні, який здійснює моніторинг захворювань і епіднагляд. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Коронавірус: карта закупівель медичних виробів в Україні

Також Гришковець Володимир Володимирович двічі балотувався до Житомирської обласної ради: у 2010-му від “Партії регіонів”, а у 2015 від “Батьківщини”.

Журналісти зв’язалися із Володимиром Гришковцем. Він підтвердив, що знайомий із Арсеном Жумаділовим і що знає міністра охорони здоров’я Іллю Ємця. Але чоловік заявив, що йому нічого не відомо про просування його на посаду в “Медичні закупівлі України”. Також він заперечив, що був засуджений за крадіжку. 

“Мені про це нічого не відомо, я не в курсі. Я не знаю, хто там із ким веде перемовини”, – сказав Гришковець. Після кількох уточнюючих запитань він попросив зателефонувати пізніше. Але після цього чоловік перестав виходити на зв’язок.

“Слідство.Інфо” намагалося зв’язатися також із очільником МОЗу. У його пресслужбі попросили надати час для відповіді. Тож наразі ми чекаємо на позицію посадовця щодо озвучених звинувачень на його адресу.