Начальник департаменту кіберполіції Олександр Гринчак вимагає в Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) зобов’язати Нацагентство з питань запобігання корупції (НАЗК) знищити всю інформацію, яку відомство зібрало шляхом моніторингу способу життя кіберполіцейського. Також Гринчак оскаржує законність самої процедури моніторингу способу життя, а ще рішення Нацагенства про повну перевірку його декларацій. ОАСК відкрив провадження у цій справі.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося з повідомлення на сайті Окружного адмінсуду Києва.

Як свідчить реєстр судових рішень, суддя ОАСКу Тетяна Скочок 10 листопада цього року вирішила відкрити спрощене позовне провадження у справі за позовом Гринчака.

Зауважимо, що на початку жовтня цього року НАЗК повідомило про початок повної перевірки декларації начальника департаменту кіберполіції Олександра Гринчака. Це означає, що за результатами попередньої перевірки — так званого «моніторингу способу життя» — агентство виявило невідповідність рівня життя кіберполіцейського задекларованому ним майну і доходам. Раніше «Слідство.Інфо» розповідало, що Гринчак приховав будинок у Києві вартістю щонайменше 7,5 мільйона гривень, у якому може мешкати з сім’єю.

У своєму позові до ОАСКу Гринчак вимагає, зокрема, зобов’язати НАЗК знищити всю зібрану в результаті моніторингу способу життя інформацію, а також заборонити відомству здійснювати повну перевірку його декларацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Керівник кіберполіції Олександр Гринчак просить суд заборонити перевіряти його спосіб життя

Скасування покарання за недостовірне декларування

Зауважимо, що наприкінці жовтня цього року Конституційний Суд скасував кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, яку було встановлено законом «Про запобігання корупції». За цим законом кримінальна відповідальність наставала тоді, коли недостовірні відомості відрізнялися від достовірних на суму в понад 250 прожиткових мінімумів (нині це 529,5 тисяч гривень).

Порушнику могло загрожувати від 42,5 тисяч до 51 тисячі гривень штрафу, громадські роботи від 150 до 240 годин, чи до 2 років ув’язнення із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до 3 років.

Таємна вілла на Оболоні

На початку серпня «Слідство.Інфо» розповідало, що Олександр Гринчак може мешкати в будинку площею 221 квадратний метр у житловому комплексі «Італійський квартал», розташованому на березі Дніпра в Оболонському районі столиці. Його мати Людмила Гринчак придбала цей дім іще у 2016 році, однак кіберполіцейський, попри вимоги законодавства, майно близької родички не декларував.

До того ж, як нам вдалося дізнатися, в цьому будинку може мешкати сам керівник кіберполіції із сім’єю. Перебуваючи на території «Італійського кварталу», журналісти «Слідства.Інфо» зафіксували біля згаданого будинку Lexus, яким користується дружина Гринчака.

Якщо вірити деклараціям кіберполіцейського, працюючи у правоохоронних органах, він не міг заробити ні на житло, ні на автівку. Хоч сам користується Lexus GX460 2016 року випуску, яким володіє його батько.

Ні батько, ні мати, ні теща Гринчака (вона є власницею Lexus дружини правоохоронця) не мають бізнесів і не працюють на посадах, які дозволили б їм мати подібні активи. На питання «Слідства.Інфо», звідки в сім’ї Гринчака стільки коштовних об’єктів, керівник департаменту кіберполіції відповідати відмовився.